Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-влиятелната критичка се отказва от книгите, за да пише за Тръмп

Много прочути автори очакваха с ужас нейните присъди в „Ню Йорк Таймс“

„През последните четири десетилетия никой не е играл по-голяма роля в направляването на читателите през литературния живот в нашата страна от Мичи“, написа главният редактор на „Ню Йорк Таймс“ Деийн Бакет за Мичико Какутани. Снимка: „Ню Йорк Таймс“ - Най-влиятелната критичка се отказва от книгите, за да пише за Тръмп

„През последните четири десетилетия никой не е играл по-голяма роля в направляването на читателите през литературния живот в нашата страна от Мичи“, написа главният редактор на „Ню Йорк Таймс“ Деийн Бакет за Мичико Какутани. Снимка: „Ню Йорк Таймс“

Една жена, описвана като най-влиятелния литературен критик в в англоезичния свят, се оттегля от книгите, защото иска да пише за политиката и културата при администрацията на президента Доналд Тръмп. След 38 години в „Ню Йорк Таймс“ Мичико Какутани е решила да напусне поста си на шеф на литературната критика във вестника, пише британският „Индипендънт“.

Какутани започва кариерата си в изданието през 1979 г. като репортер, отговарящ за културните новини. Списание Vanity Fair, което първо разпространи новината за нейното оттегляне – я определя като „в много голяма степен най-влиятелният литературен критик в англоезичния свят”.

Но госпожа Какутани бе категорична, че няма никакво намерение да се откаже от писането. Но вместо за книги, тя ще пише за културата и политиката при президентството на Доналд Тръмп.

„Задължена и благодарна съм на „Ню Йорк Таймс – обяви тя в Туитър. – Продължавам и ще се фокусирам върху по-дълги текстове за политика и култура, въпреки че голямата ми любов е писането за книги.”

Много писатели се страхуваха от Какутани, защото вярваха, че тя може да съсипе или да изгради репутацията им. Сред тези, на които е помогнала да постигнат национална и световна известност, са Брет Ийстън Елис, Дейвид Фостър Уолъс, Джордж Сандърс и Зейди Смит – последната от тях Какутани определя като „свръхестествено надарен нов писател“. Освен това тя никога не се е притеснявала да критикува някои от най-прочутите имена в света на литературата, сред които Гор Видал и Норман Мейлър, заради което и двамата са били вбесени от нея.

„Смяната на караула сред критиците в „Ню Йорк Таймс“ винаги е важно събитие, но в света на буквите е трудно да си представим по-сеизмична промяна от тази”, написа вестникът.

А главният редактор Дийн Бакет добави в специална бележка:

„През последните четири десетилетия никой не е играл по-голяма роля в направляването на читателите през литературния живот в нашата страна от Мичи.”  

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg