Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Найден Тодоров с първи концерт с Филхармонията за 2022 г.

Виртуозът Юлиан Рахлин солист на Концерт за цигулка № 1 от Шостакович

Диригентът Найден Тодоров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Найден Тодоров с първи концерт с Филхармонията за 2022 г.

Диригентът Найден Тодоров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Около месец след последното си гостуване у нас Юлиан Рахлин ще се завърне пред българската публика. През януари той даде тон на музикантите от Софийската филхармония като диригент в първия им концерт за 2022 г., а след броени дни ще излезе на сцената в Зала „България“ в ролята си на цигулар. На 10 февруари Рахлин ще свири, а Найден Тодоров ще дирижира първия си концерт с Филхармонията през новата година.

Литовецът ще изпълни едно от най-виртуозните произведения за цигулка, Концерт № 1 от Дмитрий Шостакович. Трудната солова партия изисква висше техническо и артистично майсторство от изпълнителите, както и голяма енергия и издръжливост, отбелязват специалистите. Но високите изисквания не представляват трудност за цигуларя, тъй като точно този концерт се е превърнал в негова своеобразна визитка.

Рахлин е роден във Вилнюс и израснал във Виена. След като печели на 14 г. наградата „Млад музикант на годината“ в Амстердам през 1988 г., той става най-младият солист, свирил някога с Виенската филхармония, дебютирайки под палката на Рикардо Мути.

Юлиан Рахлин на концерта, който закри музикалния сезон за Филхармонията през 2019 г. Снимка: Василка Балевска

През годините музикантът свири с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович и Ека-Пекка Салонен. Записите му за „Sony Classical“, „Warner Classics“ и „Deutsche Grammophon“ срещат навсякъде възторжен прием.

„Никога не съм искал да бъда просто цигулар, да печеля пари и да бъда известен – казва Рахлин, който изнася около десетки безплатни концерта всяка година за различни благотворителни каузи. – Моят принос към света е малък, но ако всички направим нещо, тогава ще усетим голяма разлика.“

Рахлин свири на цигулка „ex Liebig“ Stradivari (1704) и виола „Lorenzo Storioni“ (1785).

Във втората част на концерта Филхармонията ще изпълни най-известната симфония на немския композитор Паул Хиндемит „Матис – художникът“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах