Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Найден Тодоров в „музикална карантина“, след като дирижира в Италия

Маестрото се е оттеглил в приятна и ползотворна „изолация“ във Виена

През май Найден Тодоров ще обяви събитията през новия сезон на Софийската филхармония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Найден Тодоров в „музикална карантина“, след като дирижира в Италия

През май Найден Тодоров ще обяви събитията през новия сезон на Софийската филхармония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се е оттегли в „карантина“, след като се е завърнал от Италия, научи „Площад Славейков“. Тодоров дирижира финала на престижния конкурс за пианисти „Скрябин“ в Гросето на 23 февруари и след като се прибира в България, решава да си наложи 14 дни „изолация“, макар да няма симптоми не само на коронавирус, а и на каквато и да е болест. 

„Имам маска на Дарт Вейдър и ми казаха, че тя по-успешно би ме пазила от онова, което носят всички, които са решили, че вирусът се предава само по този начин. Но като я сложа, хората по улицата ме гледат странно. Затова просто си тръгнах от Италия, която няма никакво адекватно отношение към „Междузвездни войни“, пошегува се Тодоров във Фейсбук.

„Карантината“ си Тодоров не кара в България, а във Виена. Виенчани нямали притеснения от престоя на българския диригент в Италия и така той провел редица работни срещи в австрийската столица. Маестрото разговарял с агентите на няколко големи класически музиканти, за да ги ангажира за гастроли в София.

„Изолацията“ на българина продължила и с посещения на музикални събития. В компанията на виртуозен виенски цигулар Найден Тодоров се насладил на изпълнението на Симфоничния оркестър на NHK под палката на прочутия Пааво Йарви в „Концертхаус“. На следващия ден заедно с един от най-големите оперни агенти Тодоров се отбил и във Виенската опера, където присъствал на „Манон Леско“, дирижирана от Фредерик Шаслин. След постановката маестро Шаслин обсъдил с директора на националния ни симфоничен оркестър бъдещо свое гостуване у нас и поднесъл комплименти за звука на нашия оркестър, който слушал в записи след положителните критики в австрийската преса през декември.

joystation.bg

Найден Тодоров използвал „карантината“ си и за посещение в „Музикферайн“, където договорил повторно гостуване на Софийската филхармония във Виена.

Маестрото ще се завърне в София след изтичането на 14-дневната си принудителна почивка. Зареден от ползотворните срещи, той сподели пред „Площад Славейков“, че е имал приятна и ползотворна карантина в подготовка на новия сезон на Филхармонията, който ще бъде обявен официално през месец май.

Междувременно Найден Тодоров днес празнува „юбилей“ – 20 години от първото си дирижиране в зала „България“. Концертът е бил посветен на годишнината на Джоакино Росини, сподели диригентът във Фейсбук.

„Благодаря на Виктор Чучков, който ме покани за онзи концерт, с който започна една специална глава в историята на моя живот – на концертите ми в най-прекрасната концертна зала на България!“, отбелязва Тодоров.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах