Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наказват Горан Благоев заради отсъствието на Църквата във „Вяра и общество“

Генералният директор на БНТ твърди, че църквата и държавата не бива да бъдат хулени в ефира на обществената телевизия

Емил Кошлуков заяви емоционално, че е недопустимо премиерът да бъде обвиняван в купуване на гласове – това оставало като извод след твърдението в предаването, че държавата си купува гласове, като дава извънредни пари на БПЦ. Снимка: Стопкадър от живото излъчване на изслушването - Наказват Горан Благоев заради отсъствието на Църквата във „Вяра и общество“

Емил Кошлуков заяви емоционално, че е недопустимо премиерът да бъде обвиняван в купуване на гласове – това оставало като извод след твърдението в предаването, че държавата си купува гласове, като дава извънредни пари на БПЦ. Снимка: Стопкадър от живото излъчване на изслушването

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви пред Съвета за електронни медии, че вероятно ще накаже, но няма да уволни Горан Благоев.

„Щом Светият синод отказва да влезе в предаването му, значи проблемът е в предаването. Ако партиите откажат да влизат в „Панорама”, ще сменим водещия на „Панорама”, категоричен е генералният директор на националната телевизия.

Днес Емил Кошлуков бе изслушан от СЕМ по казуса с „Вяра и общество”. Разговорът на генералния директор на БНТ с експертите от Съвета за електронни медии бе предаван на живо по БНТ2 – рядко събитие в историята на телевизията, въпреки честите изслушвания по различни проблеми, свързани с изпълнение на Закона за радио и телевизия.

В изложението си Емил Кошлуков представи тезата на ръководството. Той разказа, че над 100 писма от зрители са получени по повод последния брой на предаването „Вяра и общество” от 6 юни. Според него подобни сигнали са получавани в БНТ още от времето на Вяра Анкова, но на проблема е обърнато внимание сега, защото в началото на мандата си се е фокусирал върху финансовите дефицити на телевизията и едва сега му е останало време.

За да илюстрира как в БНТ виждат проблемите на предаването, водено от Горан Благоев, Емил Кошлуков цитира Конституцията, в която се казва, че православното вероизповедание е традиционно за България и изрази мнение, че това означава, че то трябва да бъде с приоритет при отразяването му в медиите.

„Няма друга църква освен тази”, цитира генералният директор на обществената телевизия символ веруюто на православието.

Той се позова и на дела на Европейския съд в Страсбург, в които се казва, че преобладаващото вероизповедание има право на „преобладаваща видимост” в съответната страна.

„В предаването „Вяра и общество” рамката на отношенията с църквата е нарушена. От много години Българската православна църква не присъства, а предаването си позволява злобни и клеветнически коментари за църковни водачи и държавни лица като премиера Бойко Борисов”, заяви Кошлуков.

Според него предаването „Вяра и общество” няма право да се възприема като публицистично предаване, защото в бюджета на БНТ е включено в графата „културни, образователни и религиозни предавания”. Въпреки че в телевизията то е квалифицирано като образователно, в последния му брой се коментират финанси, държавни политики и прочие, добави Кошлуков.

Той обвини продуцента и водещ Горан Благоев, който е негов служител, че манипулира видеозаписи, за да опетни името на Ловчанския митрополит Гавриил и на премиера Борисов. Смята, че в последния брой на „Вяра и общество” са давани обидни квалификации на държавата и тя е обвинена в престъпен заговор с църквата. Кошлуков заяви емоционално, че е недопустимо премиерът да бъде обвиняван в купуване на гласове – това оставало като извод след твърдението в предаването, че държавата си купува гласове, като дава извънредни пари на БПЦ.

Едно от основните обвинения срещу Горан Благоев в пледоарията на генералния директор на БНТ е, че е бил поканен архимандрит Дионисий, който има съдебни и етични спорове със Синода.

„Той не просто не е оторизиран да представлява църквата, дори не може да служи в нея и я съди – добави Кошлуков. – Представете си, че в „Панорама” поканим подсъдимите Баневи да коментират действията на прокуратурата, това е невъзможно, нали?”

Генералният директор подчерта, че според него не просто се опорочава дейността на Министерски съвет в последното предаване на „Вяра и общество”, но и най-голямата вяра в България не е представена по никакъв начин.

„Четири милиона декларирани православни не могат да чуят вярата си”, заяви той и отхвърли идеята за равна отдалеченост на вероизповеданията, защото мнозинственото вероизповедание трябва според него да има превес в обществената среда.

Най-тревожни според Кошлуков са предаванията, в които Горан Благоев говори против Серафим Соболев – светец, наскоро канонизиран от Руската православна църква и признат и от БПЦ. Кошлуков нарече хулите срещу светец „хули срещу Бога” и няколко пъти повтори, че Горан Благоев е извадил „компромати” срещу светеца Серафим Соболев.

(През 2016 г. Светият Синод забрани на своите клирици да се появяват в предаването на Благоев заради критични коментари на журналиста по отношение на канонизацията на Свети Серафим (Соболев) – архиепископ, оглавявал руските православни общини в България от 1921 г. до 1950 г. Тогава Горан Благоев даде ефирно време на доцентката по история д-р Лизбет Любенова, която заяви, че Серафим Соболев е давал сведения на църквата в Съветския съюз за българските митрополити, „за техните икуменически нагласи”, както и за предложението му до Москва „да бъдат сринати 11-те български епархии и сведени до шест, защото всички духовници в тях са схизматици и икуменисти”- бел. ред.)

„Заради личния конфликт на един човек със синода БНТ не може да изпълнява обществената си функция”, заяви Кошлуков, коментирайки факта, че БПЦ не позволява на своите свещеници да влизат в ефира на предаването.

„Ако някой смята, че Църквата не работи добре, да слага расо и да ходи да я оправя. Да действа по каноничния ред. Държавата и обществената телевизия нямат право да се месят в тези неща. Благоев си позволява да коментира избора на митрополити и пряко да се намесва в делата на БПЦ. Той си позволи даже да коментира казуса с Македонската църква (в началото на годината Българската православна църква не се намеси по опита МПЦ да бъде наречена „Охридска архиепископия”, което се отнася пряко към историята на България – бел. ред.) Тогава Горан Благоев беше на протест и после даде интервю за собствената си телевизия. Представете си Бойко Василев от „Панорама” да отиде на протест с табела „Признайте македонския език!”, разпалено обясни Кошлуков.

Той неколкократно се извини на хората, на които „това предаване причинява много болка”, като добави, че журналистите не трябва да подбутват теми и да налагат дневен ред, а трябва само да отразяват новините.

„Представете си по италианската телевизия РАИ да се появи предаване, което хули папата. Или Би Би Си да хули кентърбърийския епископ или англиканската църква. Няма как, нали?”, предположи Кошлуков.

Той спомена и другия гост в последния брой на „Вяра и общество” Христо Писаров, за когото също подчерта, че е в конфликт с БПЦ, а и църквата, която представлявал, била твърде млада:

„Защо каним църква, регистрирана преди 15 години, вместо църква, регистрирана преди 2000 години от самия Господ”.

Съветниците от СЕМ не показаха готовност да се съгласят с изложението на генералния директор. Председателят на СЕМ Бетина Жотева директно заяви, че не е съгласна с обвиненията към Горан Благоев, а в предаването не е хулена църквата или вярата, а само нейните земни представители. Въпросът ѝ беше защо в СЕМ след 15 години, откакто тече това предаване, изведнъж са започнали да получават сигнали срещу него след последния брой при това „като правени под индиго”.

На нейното изказване Емил Кошлуков отговори с думите:

„Хули се вярата, защото свещениците, миряните и Христос са църквата. Глава на нашата църква е Христос. Той оглавява църквата, както и при католиците. Тя е богочовешки организъм, а не просто земна институция. Да говориш срещу светци като Серафим Соболев и Александър Невски е директно богохулство. Да вадиш компромати за светец, на който цяла София се моли… Да направиш предаване с компромати за него… Какво друго е това, освен хулене на вярата? Няма наши и чужди светци. Свети Петър не е влизал в България, но е наш”.

По въпроса със спирането на „Вяра и общество”, зададен му от члена на СЕМ Ивелина Димитрова, Кошлуков заяви, че не се предвижда сваляне на предаването, но през летния сезон ще бъдат излъчвани с приоритет закупени от предишни ръководства сериали и програми, чийто лиценз изтича съвсем скоро.

В отговор на въпрос за плурализма и еднообразието, които според експертите на СЕМ не са нарушени в това предаване, генералният директор заяви, че няма да се остави на „днешните грантаджии” да диктуват правилата. След като е коментиран Министерски съвет, е трябвало да има представител, който да го защити.

„Всеки е свободен да изразява своето мнение, ако то не накърнява другите”, заяви Кошлуков, като подчерта, че със съмненията за бъдещи финансови и корупционни злоупотреби между БПЦ и изпълнителната власт са засегнати чувствата на вярващите.

„Аз съм антикомунист. Баща ми е съден от Народния съд, а аз съм бил затворен от комунистите. Помня как бяха преследвани и окарикатурявани свещеници. Докато съм директор на телевизията, няма да позволя да бъде обиден нито един мой съгражданин заради убежденията и вярата му”, развълнувано обясни Кошлуков.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg