VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Намерено доказателство, че славяните са имали писмо преди глаголицата?

Кост с гравирани букви е открита от археолози в раннославянско селище в Чехия; според някои това е писменост, споменавана от Черноризец Храбър

Костта от раннославянското селище е датирана от 600 г. сл. Хр., три века преди глаголицата. Снимка: Университет „Масарик“, Бърно, Чехия - Намерено доказателство, че славяните са имали писмо преди глаголицата?

Костта от раннославянското селище е датирана от 600 г. сл. Хр., три века преди глаголицата. Снимка: Университет „Масарик“, Бърно, Чехия

Кост от ребро на крава с рунически символи, открита при разкопки на ранно славянско селище в Южноморавския край, Чехия, може да се окаже ябълката на раздора за славянските народи, пише „Радио Свободна Европа“. Прието е, че славяните не са имали писменост до IX в., когато започват да използват глаголицата на Кирил и Методий. Но костта от местността Лани, близо до Брецлав, е датирана от три века по-рано.

Руническите символи са изследвани в продължение на 3 години, преди резултатите да бъдат публикувани в онлайн изданието „Science Direct“. Проучването е ръководено от Иржи Махачек, директор на департамент по археология и музеология към университета „Масарик“ в Бърно.

Резултатите от разкопките имат потенциала да разпалят исторически противоречия, но и да хвърлят нова светлина върху неясен период от историята на Европа.

Дълъг и сложен е дебатът кога славяните са прописали за пръв път. Според някои учени, те са били грамотни още преди настъпването на християнската ера. Основен аргумент в спора е текст на Черноризец Храбър от около 900 г., в който се говори за писмена система на раннославянците, съставена от черти и резки. Досега обаче така и не са намирани доказателства за твърденията му. Костта от Лани може би ще промени това.

„Нашето откритие е първото след близо 200 години дискусии, което предполага, че е възможно ранните славяни да са имали писменност“, казва Махачек.

Досега надписите на костта от Лани са асоциирани само с германски племена. Приемането на чужда азбука поражда въпроси за т. нар. велико преселение на славянските народи, които мигрират в Централна Европа около VI в. Едно от предположенията е, че славяните всъщност са отишли много по-далеч на запад, отколкото се е предполагало. Заемат земи, изоставени от германските племена, които пък мигрират на юг след разпада на Римската империя.

Движението на славяните в Европа винаги е било загадка, казва Махачек и отбелязва, че миграцията на хиляди хора не е толкова лесна за научно доказване.

„Нашето откритие ще има известна роля в тази дискусия“, смята той.

Една от възможните теории, която може да даде обяснение за костта, гласи, че славянските и германските народи са си взаимодействали много повече, отколкото се е смятало досега. Възможно е дори германските племена да са изиграли значителна роля за оформянето на славяните в етническата група, която науката днес познава.

„Още в самото начало, във втората половина на VI век, тези две групи може би са били по-близки и свързани, отколкото досега сме смятали или сме имали археологически доказателства – казва Махачек. – Възможно е част от германските племена да са имали роля в етногенезиса на тези славяни.

Възможни са и други хипотези – може би човекът, който е издълбал руните в костта, е с германски произход, но е живял сред славяните или може би славяните са се научили на писмо от местните племена. Засега науката разполага само с костта от Лани, но не и с доказателства, за да се формират тези.

Според експерти руните върху костта са последните шест букви от писмена система от общо 24 букви. Поради тази причина засега се смята, че тя е представлявала ключ за изучаване на писмената система. Твърдението е на проф. Роберт Недома, специалист по сравнителна литература и езикознание във Виенския университет. Той идентифицира символите като „Руни на Стария Футарк“ – най-старата руническа писмена система, използвана от германски племена в Централна Европа от II до VII век. за магически и религиозни ритуали. Засега остава неясно дали буквите са служили на славяните за същото.

Махачек казва, че това е едва първото откритие по темата и сега е ред на други археолози да потърсят доказателства, които да изяснят руните и употребата им от славяните. Това ще бъде трудна задача, отбелязва той – докато германските племена са гравирали буквите си върху метални предмети, украшения и бижута, славяните са имали по-проста култура и ако са писали, то може би са го правили върху дърво и предмети, които с времето са се разградили.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90