Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Намериха картина на Пикасо, открадната преди 20 г.

„Бюст на жена“ е открита от арт детектива Артър Бранд, наричан Индиана Джоунс в света на изкуството

Пабло Пикасо, „Бюст на жена“, 1938 г. - Намериха картина на Пикасо, открадната преди 20 г.

Пабло Пикасо, „Бюст на жена“, 1938 г.

Холандският арт детектив Артър Бранд откри картина на Пабло Пикасо, открадната преди 20 г. от  луксозната яхта на саудитец във Франция. Платното „Бюст на жена“, рисувано през 1938 г., е намерено преди две седмици в Амстердам, след като Бранд го издирва от години.

Сред предишните находки на детектива, наричан „Индиана Джоунс в света на изкуството“, са две бронзови скулптури на коне, създадени за Адолф Хитлер, и ценна византийска мозайка от VI в.

Откритата картина на Пикасо вече е предадена на застрахователна компания, а стойността ѝ е оценена на 25 млн. евро. Все още не се знае каква ще е съдбата на творбата.

Бранд разбира, че е попаднал на ценната находка, още когато отлепил две найлонови торби, покриващи платното.

„Знаеш, че е Пикасо, защото излъчва някаква магия“, казва той.

При случаи с откраднати картини, гърбовете им дават повече информация от лицата им. По думите на Бранд, откакто става ясно, че картината липсва от яхтата, няколко нейни фалшификата са били предложени и отхвърлени от застрахователната компания.

„Фалшификаторът никога не знае как изглежда гърбът на картината – разяснява Бранд, без да издава какво е отличаващото на гърба на платното. – Когато видях гърба на картината, вече знаех, че е оригиналът.“

Вероятно съдбата на „Бюст на жена“ е била да служи като разменна монета при ъндърграунд сделки в холандската столица, предполага детективът. Използвана е като средство за разплащане при големи сделки с дрога или оръжие. Бранд я открива, след като получава сигнал от един от незаконните ѝ притежатели. Към момента няма арестувани лица по случая.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС