Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Намериха писмо на измамена булка от Древен Египет

Годеникът ѝ откраднал цялата зестра и я изгонил, без да се оженят

Папирусът е бил прочетен с помощта на цифров микроскоп с инфрачервено излъчване, което позволява да се види мастилото под слоя замърсяване. Снимка: Център за египтологични изследвания - Намериха писмо на измамена булка от Древен Египет

Папирусът е бил прочетен с помощта на цифров микроскоп с инфрачервено излъчване, което позволява да се види мастилото под слоя замърсяване. Снимка: Център за египтологични изследвания

Археолози откриха първия известен досега документ за брачна афера при разкопки в Египет, съобщават от Центъра за египтологични изследвания. Руските археолози в момента са на експедиция в некропола Даир ел Банат в оазиса Фаюм. В текста, написан на гръцки, се разказва, че някакъв Нумений обещал да се ожени за Филомена, отвел момичето от родния му град в отдалечен оазис, прибрал зестрата и я изоставил. Събитията са се случили в ІІІ век преди новата ера. Ръкописът е във формата на жалба до цар Птолемей, управлявал страната по това време, с молба да бъде наказан измамникът.

„Документът дава на историците много сведения за положението на жените в древното египетско общество“, коментира папироложката Елена Чепел.

Пред „Известия“ тя разказва и как се е съхранил ръкописът:

„Древните египтяни са погребвали мумиите с ритуални украшения. Смятали са, че това помага да заемат изгодно положение в задгробния свят. Но не всички можели да си позволят скъпоценности, затова често скъпите материали били замествани с по-евтини. В случая е бил направен аналог на огърлица от пресовани късчета папирус, върху който е била написана брачната жалба“.

Археолозите са успели да отделят папируса от огърлицата, поставена до мумията, и да прочетат текста, написан с калиграфски почерк на гръцки, който през ІІІ в. пр. н. е. е бил държавен език в Египет. По всяка вероятност документът е бил пазен в архива на писарите, а после продаден на погребалните жреци като макулатура, смятат археолозите. Някои от участъците на текста са били повредени от непосредствения им досег с мумията, тъй като за подготовката ѝ са били използвани смоли, благовония и други течности, повреждащи папируса. Текстът е бил прочетен с помощта на цифров микроскоп с инфрачервено излъчване, което позволява да се види мастилото под слоя замърсяване.

В жалбата си Филомена разказва, че някой си Нумений я очаровал и я е уговорил да замине с него от Фив към Фаюм в южен Египет, като ѝ обещал брак. Когато пристигнала с цялата си зестра и всичките си спестявания, мъжът я обвинил в нещо, изхвърлил я от дома си и грубо ѝ отнел скъпите дрехи и украшения. Те са изброени в документа – огърлици, гривни, дрехи. Уточнена е и стойността им. Филомена моли царя чрез управителя на Фаюм стратега Аристомах да възстанови справедливостта и да накаже Нумений. Акцентът в жалбата е по-скоро върху загубената зестра, а не върху несъстоялата се сватба, която е спомената само като съпътстващо обстоятелство. Това се обяснява с факта, че в онези времена бракът имал по-скоро икономическо, отколкото романтично значение.

Споменатият в текста стратег Аристомах е известен и от други документи. Той заемал длъжността във Фаюм от 244 до 222 г. пр. н. е., затова новооткритият текст вече е сравнително точно датиран. Съдейки по почерка и формата, по всяка вероятност жената не го е писала сама, а е използвала услугите на професионален писар.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90