Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Намериха зъби в статуя на Христос

Зъбите били открити в статуята след изследване с рентген. - Намериха зъби в статуя на Христос

Зъбите били открити в статуята след изследване с рентген.

При реставрацията на 300-годишна статуя на Исус Христос в мексиканското градче Сан Бартоло Куаутлалпан в главата му са били намерени човешки зъби.

В мексиканските статуи действително има практика да бъдат вграждани животински зъби. Във фигурите, изобразяващи дявола, се слагали кучешки зъби, за изобразяването на Младенеца пък се ползвали заешки. Специалистите в Мексико обаче не са наясно какво означават човешките зъби в статуята на Исус Христос.

„Може би символизира традиция, в която част от телата на покойник са дарявани на църквата за религиозни цели“, коментира реставраторът Фани Уникъл Сантончини от Националния институт по антропология и история на Мексико. Тя първа забелязали човешкия произход на зъбите в статуята. „Длъжни сме да осъзнаем, – продължава Фани, – че древните хора са били много религиозни. Те са вярвали безусловно, че съществува живот след смъртта и такъв тип дар към боговете за тях е бил много важен.“

Откритието е направено случайно, когато при реставрацията на тази и няколко други статуи бил използван рентген.

Перленобелите зъби са съхранение в перфектно състояние. Не е ясно дали са били дарени от жив човек или са част от тленните останки на покойник. Документи за това не са намерени.

Тепърва реставраторите ще опитат да разберат първоизточника на този дентален дар към боговете. Възможно е да не са само от един човек. Единственото известно досега е, че протезата на Христос е принадлежала на възрастен индивид.

Съществува версия, че зъбите са част от мощите на местен светец, съобщава руският сайт „Вести”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg