Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скопски номера във Велико Търново

Наново ли ще строим двореца на Асеневци?

Така ще изглежда новият дворец на хълма Трапезица. - Скопски номера във Велико Търново

Така ще изглежда новият дворец на хълма Трапезица.

Историческият Дисниленд в Скопие скоро ще си има наш, български еквивалент. Правителството планира да „реконструира“ резиценцията на Асеневци 800 години по-късно. Точно така, ще бъде построен царски дворец на хълма Трапезица във Велико Търново!

Новината разгласи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който ще бъде изпълнител на обекта. Димитров твърди, че идеята е на премиера Бойко Борисов.

При археологически разкопки екипът на проф. Константин Тотев установи, че по време на царете Петър, Асен, Калоян и Борил дворецът не е бил на Царевец, а на Трапезица. Според Димитров Иван Асен ІІ (1218-1241 г.) е преместил царската и патриаршеската резиденция на ново място, „вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са били убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г.“

Националният исторически музей ще направи възстановката на двореца по идейния проект от търновския архитект Пламен Цанев. По думите на Димитров, Цанев е следвал стриктно археологическите останки, издигащи се днес на 6-8 метра височина.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Останките на палата на Асеневци, който ще бъде вдигнат отново.

Останките на палата на Асеневци, който ще бъде вдигнат отново 800 г. по-късно.

„Вижда се, че дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния „полуостров” на платото Трапезица на площ от 660 кв. м, – описва проекта Божидар Димитров. – Това е типичен феодален замък, построен вероятно от братята Асен и Петър още преди Освободителното въстание през 1185 г. – когато са били проинари (регионални военни командири) във византийската армия. Дворецът е бил отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели, преодолели крепостните стени на Трапезица. По-късно от полуострова е отцепена с трета крепостна стена още площ, където е изграден дворец за представителни цели с необходимите стопански постройки, казарма за охраната и пр. “

Ако съдим по илюстрацията към проекта, царският дворец ще бъде построен наново. При това без да бъдат използвани свидетелства как е изглеждал палатът, защото такива не са останали до наши дни. Фактът, че няма такива, обаче няма да възпре начинанието и скоро ще станем свидетели на един мащабен исторически фалшификат. Такъв пример е т.нар. Ламбова кула на Трапезица – направена е късноримска зидария, а кулата е средновековна, при това е вдигната два пъти по-висока от реалната.

Trapezica2_Panorama-a

Панорамна снимка на хълма Трапезица

Историческите възстановки не са рядкост, но обикновено се правят с мярка. Вдигат примерно една от стените на древен замък, или някоя кула, но цялостната реконструкция се избягва, защото най-често се базира на фантазии. Може би взимаме пример не само от навалицата от статуи на владетели в центъра на Скопие, а и от Македония? В Охрид е измайсторена наново крепостта на българския цар Самуил, която предизвиква по-скоро насмешка, отколкото възхищение у чуждите гости.

Един дворец като този, който ще бъде вдигнат на хълма Трапезица, със сигурност ще вдигне и туристическия поток към Велико Търново. Но имаме ли моралното право да строим дворци, когато Александровската гробница и Старосел се разпадат?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах