Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наплив за ден без дрехи в парижки музей

Целта е изкуството да се изживее без външни влияния, човешкото око се разсейва от дрехите (особено от по-цветните), твърдят организаторите

За събитието „Au naturel“ в музея „Пале дьо Токио“ вече има дълъг списък с чакащи. Снимка: „Пале дьо Токио“ - Наплив за ден без дрехи в парижки музей

За събитието „Au naturel“ в музея „Пале дьо Токио“ вече има дълъг списък с чакащи. Снимка: „Пале дьо Токио“

„Пале дьо Токио“, базираният в Париж музей на модерното изкуство, организира първото в страната нудистко посещение на 5 май. Почти веднага след анонса се оформи дълъг списък с чакащи да получат достъп до някое от ограничените места за революционното за страната събитие, пише „Гардиън“.

„Au naturel“ среща одобрение сред поддръжниците на идеята, че дрехите (особено по-цветните) оказват влияние върху възприятието на изкуството – човешкото око се разсейва и не може изцяло да се съсредоточи върху посланието на творбата пред него. Целта е изкуството да се изживее без външни влияния, да бъде „голо“ (може би и картини трябва да бъдат без рамки?) по същия начин, по който са голи и посетителите.

Организатор на проявата е парижката Асоциация на нудистите, а членуващите в нея ще бъдат специални гости на събитието. Посетителите ще бъдат посрещани на входа на музея от представител на институцията (който също ще бъде без дрехи за случая) и развеждани из арт пространството сред колекции на осем артисти, сред които британеца Джордж Хенри Лонгли и френските творци Жан-Жак Льобел и Кадер Атиа.

Въпреки желанието на музея да съдейства за организирането на нудисткото посещение, събитието не е разгласявано от „Пале дьо Токио“ и от там не са направили нищо, за да го популяризират. На въпроса защо, от културната институция отговорят само, че събитието е на нудистите и тъкмо те могат да разкажат повече за него. Лорен Луфт, президент на нудистката асоциация, обаче твърди, че идеята е на галерията и те първи са потърсили връзка.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Свързаха се с мен през декември, тъкмо когато си мислех, че асоциацията ни трябва да организира някакво културно събитие. Обясниха, че искат да направят нещо ново и аз, естествено, им отговорих, че се интересуваме“, коментира Луфт, който приема поканата за съвместна работа с огромен ентусиазъм.

В направена специално за посещението без дрехи страница във Фейсбук интерес досега са заявили почти 22 хил. човека, а обявата е видяна от близо 2 млн. души. От тях най-много са хората на възраст между 18 и 34 години, по равно и от двата пола.

„Това потвърждава още веднъж, че доброто състояние на ума и тялото, което предизвиква нудизмът, има много по-широк кръг почитатели, отколкото сме очаквали“, се казва в изявление на Асоциацията на нудистите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах