Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Направи си сам гора

Край софийското село Локорско скоро ще се извиси нов лес

От тези фиданки ще се извиси гора след около 5 години.  - Направи си сам гора

От тези фиданки ще се извиси гора след около 5 години.

Залесяване на 500 декара гора – това е един от най-актуалните варианти за почивка сред природата през уикенда. Поне така прецениха над 400 души на 18 април, качиха се на колите си или на автобус, яхнаха колелото или вдигнаха палец за стоп и потеглиха към софийското село Локорско. Някои дойдоха чак от Централна България, за да садят черен бор и ясен по склоновете на Стара планина, където преди 2 години пламна голям пожар и изпепели гората точно над селото. Доброволците доведоха и децата си, които с ентусиазъм подхванаха новата игра – садене на гора. Както всяка година велосипедистите от сдружение „Велоразходка“ бяха най-много.

Организатори на залесяването са „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“. С помощта на Югозападно държавно предприятие, ТП „Държавно горско стопанство София“, други подкрепящи организации и, разбира се, доброволците, досега (от 2011 година насам) те са засадили 80 888 дървета.

„Планирано беше да се засажда гора догодина, но имаше много доброволци и затова започнахме залесяването сега“, обясниха организаторите.

2

Тази събота бяха подготвени за засаждане 7800 дръвчета.

Подготвените млади дръвчета бяха 7800. Осигурени бяха и инструменти за засаждането – кирки, лопати, мотики, меч за правене на дупки, някои от доброволците обаче си носеха и лични. Сечивата не стигаха за всички, но работа имаше достатъчно. Едни се захванаха да разчистват терена от натрупаните клони, други разрохкваха каменистата почва, трети копаеха дупки, а четвърти внимателно поставяха малките стръкове в издълбаното, сипваха почва около тях и със садило я затъпкваха така, че да не остане въздух около корените – точно както ги беше инструктирал лесничеят Йордан предварително.

Америка за България
4

Хлапетата научиха много нови неща за природата.

Теренът не е лесен – стръмно е и има много камъни. Но пък за хора, които обикновено седят по 8 часа на ден на стол пред компютър, тази работа е по-скоро удоволствие. А и е много удовлетворяваща.

Правилата са прости – фиданките трябва да стоят завити с найлон, за да останат влажни, садят се на 80 см една от друга на редове, между които разстоянието трябва да е 2 метра, коренът на стръковете не трябва да се прегъва, а почвата около тях е добре да се отъпква. После се внимава някое заиграло се дете да не ги стъпче.

8

За децата саденето на дървета е нова и много интересна игра.

На по-каменистата почва се садят борове, а за ниските части на склоновете, на които почвата е по-добра, са предвидени ясени, дъбове и други шириколистни дървета. Доброволците се разделят на няколко групи – семействата с деца отиват с някого от лесничеите към по-лесните терени, с по-трудните каменисти места могат да се справят само мъже.

Никой не гони норматив, доброволците предпочитат да засаждат дръвчетата по най-правилния начин, за да се хванат. И все пак в ранния следобед предвидените места бяха покрити с малки фиданки. Точно преди да завали. Тогава стотици доброволци яхнаха велосипедите, качиха се на автобусите и колите си и поеха към дома. Някои с дръвчета, които да засадят в двора си, а децата – с грамота за млад лесовъд.

3

5

6

7

9

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3