Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Напред към чисто новото минало! (видео)

„Британия“ - новият сериал по HBO-България, в който римляните цивилизоват диваците на Албиона

Сериалът на Sky „Британия“ ни връща в далечното минало, чак до времето на римското нахлуване. - Напред към чисто новото минало! (видео)

Сериалът на Sky „Британия“ ни връща в далечното минало, чак до времето на римското нахлуване.

Другарят Илич казваше, че бъдещето е на киното, но това беше преди сто години. Настоящето принадлежи на телевизионните сериали. През XIX век най-интересните истории са разказани в няколко големи романа, през ХХ – в няколко големи филма, а ХХI може да е векът на телевизията. Нищо лошо, почти всички харесваме „Игра на тронове”.

Компаниите Sky и Amazon, приключиха работа по първия сезон на нов сериал с действие, разположено на мъгливия Албион в 43 г. сл. Хр., когато римляните се завръщат за нов опит да подчинят последните свободни келти. Гледаме трейлъра и ако бяхме историци, щеше да ни стане лошо, но слава богу сме само зрители. Кадрите предлагат чудновати герои, езически ритуали, магическа атмосфера, морско нашествие, зловещо гримирани (като за война) келти, римски кохорти, кръвопролитни сражения… и разговор с отсечена глава. Всичко това на фона на Hurdy Gurdy Man на Донован – все пак келтски рок, вероятно използван само в трейлъра.

В официалната информация четем: „Римската имперска армия – в еднаква степен решена и ужасена – се завръща, за да смаже келтското сърце на Британия – мистериозна земя, управлявана от жени воини и могъщи друиди, умеещи да използват мощните сили от света на духовете. Или поне така казват“. Вероятно измишльотини: но не по-големи от тези в „Игра на тронове“ – впрочем, в трейлъра няма и следа от дракон.

Най-интересното обаче е рекламното изречение „Никой не иска да се цивилизова“. В средата на I век британците са в положението на стотиците близки и далечни племена и народи, с чието цивилизоване самите те ще се заемат 10-15 века по-късно. А римляните тук са в ролята на късните британци. Де факто ще гледаме един от най-ранните опити на обединена Европа да приобщи опърничавите британци. Бъдещият сериал вече има два хипотетични плюса – става дума за британски (псевдо)исторически епос, който ще бъде показан по HBO. Но скромните ни планове са, да не си правим сериозни изводи, преди да сме видели поне пилотния епизод.

Иначе в сериала участва Иън Макдайърмъд, прочут като изпълнител на зловещата роля на любимия сенатор и император Палпатин от „Междузвездни войни” и още няколко засега умерено известни актьори – между тях са Кели Рейли („Истински детектив“, „Шерлок Холмс: игра на сенки“) и Макензи Крук („Карибски пирати“, Игра на тронове“) и Дейвид Мориси („Живите мъртви“). Току-виж с този сериал се превърнали в звезди. В играта на сериали, както и в „играта на тронове“, всичко е възможно.

„Британия“ тръгва в ефира на HBO-България през януари 2018-а… Първият сезон е 10 епизода.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах