Напрежение между артисти на свободна практика и на щат

„Свободните артисти живеят с доход НУЛА лева от 7 март“, припомнят авторите на петиция, която засега не свърши работа

Детайл от фасадата на Народния театър, където актьорите на трудов договор продължиха да получават заплатите си по време на пандемията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Напрежение между артисти на свободна практика и на щат

Детайл от фасадата на Народния театър, където актьорите на трудов договор продължиха да получават заплатите си по време на пандемията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проблемът с оцеляването на артистите на свободна практика се задълбочава, въпреки оповестените и приложени мерки от Министерството на културата. Петиция, адресирана до президента, председателя на Народното събрание, премиера и министри, и подписана от 2300 души, поиска преди две седмици допълнителна финансова помощ за творците, които не са на щат.

Авторите на вече затворената петиция Даниела Кузманова – радиоводещ и музикален редактор, и Венци Мицов – музикант, твърдят в текста към подписката, че свободните културни дейци са лишени изцяло от материални постъпления вече четири месеца, а преустановяването на гражданските договори и неизплатените хонорари им отнемат правото на труд, оттам – и правото на живот. По тази причина е наложителна спешна допълнителна финансова помощ за свободния културен сектор.

Предложенията на подписалите петицията – да се плаща безвъзмездно минимална заплата за свободните артисти до края на епидемията, да се компенсират пропуснатите им ползи, да се даде гратисен период за кредити, които са теглили преди март 2020-а, но най-вече да се променят критериите, по които се определят нуждаещите се – не са били приети, твърдят Кузманова и Мицов.

На 2 юли те са написали ново писмо до всички, които са подписали исканията, в което казват следното:

Америка за България

„Културата е извън новите методи за укрепване на бизнеса и работещите, които предприема Министерството на труда и социалната политика. Срещата на министъра на културата с вицепремиера Дончев и министър Сачева е проведена с ТРИМА представители на т.нар. независим културен сектор. Нито един представител на 2 300 свободни артисти, подкрепили петицията за спешно подпомагане на самостоятелните културни дейци, не беше поканен на обсъждането, поради което исканията ни не са разглеждани. Намеренията, изразени на тази среща, обхващат бъдеще време и не предвиждат никакви социални компенсации за артистите, на които бе отнето конституционното право на труд. Те продължават да живеят с доход НУЛА лева от 7 март до днес. Ограниченията за практикуване на професиите им създават възможност за работа на малка част самостоятелни артисти, при които постъпленията не могат да компенсират загубите.

Сами разбирате, че министър Банов поставя тази група артисти в класьора „маргинали“ на министър Горанов. Напълно необяснимо е защо сме игнорирани, след като тристранната среща бе настоятелно поискана от нас. Отговор от институциите, до които адресирахме петицията, няма. Обещанията и поетите ангажименти на министър Банов не се осъществиха. Бюджетът на НФК остава непроменен.

За сравнение:

Разширяват се мерките в помощ на секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Здравеопазване“ със средства от Оперативна програма за развитие на човешките ресурси в размер на 40 милиона лева.

Процедурата „Заетост за теб“ на ОПРЧР е с бюджет от 160 млн. лв., като 50 млн. лв. приоритетно са насочени към фирми от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“.

Ще продължим да търсим нови възможности и да настояваме исканията в Петицията да бъдат обсъдени сериозно и отговорно“.

Конфликтът обаче започна да се разраства, при това не между различни браншове, а в самите културни среди. Появи се разделение между заети и незаети артисти, прехвърчат обвинения, че държавата подпомага само „зависимите“ от нея, а „независимите“ са оставени на произвола на съдбата. В този контекст с емоционален призив се включи и директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров, който направи във Фейсбук кратък преразказ на ситуацията:

„Ситуацията накратко:

1. Свободните артисти едва оцеляват в тази безподобна криза, малцина от хората се замислят, че свободните артисти не са имали доходи от четири месеца;

2. В началото на годината държавните институти започнаха със силно намалени бюджети, още преди Ковид-кризата. В началото на кризата получиха заповед за спиране на всякакви разходи извън основните (заплати и осигуровки);

3. При затварянето на страната някои от свободните организации в отчаянието си обявиха, че трябва да се затворят държавни институции, за да има повече пари за проекти за свободни артисти;

4. Министерството обяви мерки, в резултат на които обаче най-обичаните (най-канените) от свободните артисти останаха извън борда, понеже са „виновни“, че са имали по-високи доходи през изминалата година;

5. Някои свободни артисти обявиха, че 1000 лева месечен доход са смешно малко, но забравиха, че повечето от артистите на заплата живеят с по-малко;

6. Министерството, както и други бюджетни и независими структури, обявиха редица проекти и в стремежа си да подпомогнат свободните организации, забраниха участието на държавните такива;

7. Артистите от бюджетните организации мълчат, защото ги е страх, че при нова „реформа“ много от тях ще останат на улицата, подобно на големите реформи отпреди 10 и преди 20 години (математически погледнато, време е за нови унищожения);

8. Свободните артисти нямат какво да губят и говорят ясно и открито, в резултат, министърът се среща редовно с тях (но не и със собствените си подчинени);

9. Кризата е тежка, пари няма, артистите се разделиха на зависими и независими;

10. Петицията за повече пари за свободните артисти използва като разпознаваем символ снимка на зала „България“, която е домът на държавната Софийска филхармония.

Спирам тук. Знам, че няма да се обединим. Знам, че няма да има повече пари за културата. Знам, че догодина ще има избори. Знам, че пак ще си намерите оправдание да не излезете да гласувате и ще оставите друг да определи съдбата ви. Знам, че смятате, че е виновна „системата“. Но „системата“ сме ние с вас и ние всички заедно сме виновните да сме на този хал.

ПП: Подписал съм петицията, въпреки обидата от отношенията между „зависими“ и „независими“.“

Напрежението в културните среди утежнява още повече последствията от затварянето на културните институции във връзка с коронавируса.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3