Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Напрежение в „Евровизия“: украинската песен провокира Русия (видео)

Нарушение ли е на правилата песен за Сталин?

Джамала е украинска оперна и джаз певица, родена в Киргистан. - Напрежение в „Евровизия“: украинската песен провокира Русия (видео)

Джамала е украинска оперна и джаз певица, родена в Киргистан.

Всички се чудят дали изборът на Украйна за песен на „Евровизия“ не е твърде политически, след като в него се разказва за Сталин и депортацията на татарското малцинство от Кримския полуостров. Песента на Джамала „1944“ ще представя бившата руска република на музикалния конкурс през месец май в Стокхолм след гласуване на сайта на украинската телевизия. 

Но дали парчето ще падне жертва на правилото „без политика“? И кои страни досега са били спрени от тази забрана – или пък са успели да я заобиколят? Би Би Си отговаря на от тези въпроси с примери на спорни парчета.

Eто ги по реда на появяването им:

1. „1944“

Изборът на Украйна се различава значително от стандартните европоп предложения. Песента разказва за насилствената депортацията на кримските татари от Сталин през 1944 г. И вечe предизвиква политическо напрежение… с появата си две години, след като Русия анексира Крим от Украйна. Правилата на състезанието гласят:

„Не се допускат текстове, речи и жестове от политическо или друго подобно естество.“

2. We Don’t Wanna Put In („Не искаме да участваме“, но звучи също като „Не искаме Путин“)

През 2009 г. песента на Грузия We Don’t Wanna Put In („Не искаме да участваме“, но звучи също като „Не искаме Путин“) бе спряна заради подигравки с руския премиер Путин.

3. Don’t Deny („Не отричай“)

Миналата година на Армения й се наложи да промени заглавието на песента си Don’t Deny („Не отричай“), след като бе определено за твърде политическо. Беше решено, че напомня за масовите убийства на арменци в Турция по време на Първата световна война. Но други успяха да се промъкнат.

4. Push the Button („Натисни бутона“)

През 2007 г. песента на Израел Push the Button („Натисни бутона“) изгледаше като отговор на ядрената програма на Иран.

5. Still In Love With You („Още те обичам“)

През 2015 г. се появиха спекулации, че изборът на Великобритания e закодирана препратка към децата за оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Остава да видим дали критиките срещу „1944“ на Джамала ще я извадят от конкурса или ще си останат просто шум.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90