СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Напролет раздават оскарите на живо

Чрез специален протокол за безопасност ще бъде направен опит за „нормална церемония“

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Напролет раздават оскарите на живо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Церемонията за наградите „Оскар“ през 2021 г. няма да се проведе виртуално, уверява говорител от Американската филмова академия пред „Варайъти“. Заради коронавирусната пандемия събитието бе изместено с два месеца по-късно от планираната дата и ще се проведе на 25 април 2021 г.

Според близки до Академията източници решението е взето с надеждата, че кината ще отворят до пролетта и съответно повече филми ще успеят да се класират за номинация. Но дори салоните да останат затворени, с провеждането на оскарите през пролетта организаторите имат по-големи шансове да организират „нормална церемония“ – на живо, в присъствието на номинирани и гости, и предавана пряко по телевизията, както обикновено.

Тепърва ще се изчислява колко души може да бъдат допуснати в „Долби тиатър“ в Лос Анджелис, който има 3400 места, и какъв протокол за безопасност ще бъде следван за събитието.

С настъпването на Ковид-19 през март филмовата индустрия напълно спря – киносалоните затвориха, филмопроизводството бе прекратено, в резултат киноафишите останаха почти празни, а кинокалендарът – разместен. За да гарантира, че дори и в тези условия качествени заглавия ще успеят да се наредят в списъка с номинирани, Академията удължи срока, в който една продукция може да е излизала на екран (до 28 февруари 2021 г.). По изключение бе позволено филмите да са имали премиера в стрийминг платформи.

Четири церемонии, които обикновено се излъчват по телевизията, предшестват оскарите – наградите „Златен глобус“ (28 февруари), „Изборът на критиците“ (7 март), „Гилдия на актьорите“ (14 март) и БАФТА (11 април).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg