Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Напускам СБЖ, не съм пуяк сред мисирки“

Професор Коста Костов излезе от Съюза на българските журналисти с отворено писмо във Фейсбук

Съюзът на българските журналисти все още не е излязъл с официално становище в защита на гилдията, след като Бойко Борисов се обърна към журналистите с думата „мисирки“. Снимка: СБЖ - „Напускам СБЖ, не съм пуяк сред мисирки“

Съюзът на българските журналисти все още не е излязъл с официално становище в защита на гилдията, след като Бойко Борисов се обърна към журналистите с думата „мисирки“. Снимка: СБЖ

Главният редактор на списание „INSPIRO“, видният пулмолог проф. Коста Костов, напусна днес Съюза на българските журналисти (СБЖ) заради липсата на адекватна реакция по „казуса с мисирките“, стана ясно от публикация в профила му във Фейсбук. Проф. Костов отбелязва, че журналистическата организация в продължение на години проявява бездействие по редица важни теми.

Публикуваме без съкращеия публичното му изявление в социалната мрежа:

„Уважаеми членове на СБЖ,

От днес, 06.02.2020 г., този свещен ден за България, в който сме загубили без народна съпротива най-великия си сънародник, напускам СБЖ и не желая да бъда считан повече за част от Съюза.

В последните години заради няколко почтени приятели и в качеството ми на главен редактор на списание „INSPIRO“, което издавам от 2008 година, бях мотивиран да стана член на Съюза на българските журналисти. Очаквах, че чрез привличането на нови членове СБЖ ще се отърси от летаргията и крайния консерватизъм и ще поеме по нов път, който ще разкрие нови възможности за неговите членове за добри дела. Не би!

Разочарованията ми от бездействието на СБЖ по редица проблеми на обществото и съсловието, които се наслагваха в годините, достигнаха своя зенит в последните часове, очаквайки безнадеждно остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол.

Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете ѝ да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта.“

Доктор Костов е професор по белодробни болести, консултант към УМБАЛ „Св. Анна“; бил е дългогодишен ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА, председател е на Българското научно дружество по пулмология и фтизиатрия, национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването и консултант на Националната здравноосигурителна каса. Той е председател на Управителния съвет на фондацията за респираторна медицина „INSPIRO“, основател и главен редактор на списанието за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“.

Съюзът на българските журналисти все още не е излязъл с официално становище в защита на гилдията, след като Бойко Борисов се обърна към журналистите с думата „мисирки“. Асоциацията на европейските журналисти в България разпространи открито писмо по казуса.

Вижте още: ОБЩЕСТВОТО НЯМА НУЖДА ОТ СМАЧКАНИ ЖУРНАЛИСТИ С НИСКО САМОЧУВСТВИЕ

КАКВАТО ЖУРНАЛИСТИКАТА НИ, ТАКЪВ И ПРАЗНИКЪТ Ѝ 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg