Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Напусна ни Ирен Филева, глас на истината в БНР

Ирен Филева бе създател и водещ на предаването „Клубът на журналистите“ по програма „Христо Ботев“. - Напусна ни Ирен Филева, глас на истината в БНР

Ирен Филева бе създател и водещ на предаването „Клубът на журналистите“ по програма „Христо Ботев“.

Ирен Филева, ярка личност в българската журналистика, е починала на 52-годишна възраст след продължително заболяване, съобщи Националното радио. Тя бе един от най-силните гласове на БНР, председател на колегиалната Мрежа „Свободно слово“ и на синдикат „Свободно слово“. На два пъти – през 2009-а и през 2013-а бе номирана за голямата награда за радоиожурналистика „Сирак Скитник“, а през 2012 г. получи отличието за цялостен принос на Асоциацията на европейските журналисти.

Филева бе създател и водещ на предаването „Клубът на журналистите“ по програма „Христо Ботев“. Там всяка събота се водеха разоговори и дискусии по тежките и важни теми за колегията – за смисъла и отговорността на медиите, за разстоянието и дистанцията от властта, за поръчките, които удрят по авторитета на професията. В разгара на протестите от 2013-2014 г. „Клубът на журналистите“ бе сред малкото предавания в българския ефир, в които звучаха най-често подминаваните от повечето медии гледни точки.

Тя беше и сред активно несъгласните с не едно от ръководствата на БНР – винаги защитник на свободното слово и демократичните стандарти.

Поклон пред паметта й!

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах