Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наръчник срещу политическата наивност

Несвободата пълзи неусетно. Тимъти Снайдър ни показва няколко признака, по които можем да разберем дали сме заплашени от нея

Снимка: Емил Георгиев - Наръчник срещу политическата наивност

Снимка: Емил Георгиев

Някога Стефан Цвайг предупреждаваше за момента, от който фашизмът става неудържим. Днес авторът на „Кървави поля” добавя още едно полезно заглавие в хипотетичната библиотека на свободата.

„За тиранията” е къса книга, изреждаща двайсет признака, по които можем да разпознаем дали и доколко гражданските ни свободи са подложени на риск. Всяка нация и всяка конституционна система минават през болести и една от тях е изкушението на авторитаризма. Мнозина дори не смятат това за проблем, но когато се появят цензурата, сплашването и паравоенните организации, човек ще направи добре да се замисли. А според Тимъти Снайдър, ще трябва и да действа.

Подзаглавието на „За тиранията” е „Двадесет урока от ХХ век” и книгата звучи стряскащо актуално. Не взимайте това изречение за клише. Предупрежденията за съдбата на институциите, за нуждата от мислене преди подчинението на заповеди, за загрижеността към собствения език и интереса към добри каузи са всичко друго, но не и трафарети. Разбира се, стара истина е, че човек си въобразява, че е болен от това, за което в момента чете, но в случая двадесетте прости препоръки на д-р Снайдър са писани сякаш направо за България. Не се шегувам, но и не бива да се изпада в паника. Просто трябва да се чете с молив в ръка и да се правят сравнения между книгата и новините.

Преводът е от Кольо Коев и идва тъкмо навреме. Българското издание на „За тиранията” излиза много скоро след американския оригинал на книгата и издателство „Обсидиан” заслужава поздрави за бързата си реакция.

Коментарите на Снайдър не са излишно опростенчески, но са много достъпни и историческият опит, кондензиран в тях, не е натрапчив. Няма да ви се наложи да се справяте с огромен брой бележки под линия, но мнозина читатели ще разпознаят ситуация от Хитлерова Германия, от Русия на Сталин или от Италия под фашистка власт от страниците на книгата. Полезна и едновременно с това тревожна обаче е възможността за убедителни паралели със съвременна България: все по-ожесточаващият се публичен език и, още веднъж подчертавам, появата на паравоенни у нас са очевиден пример защо.

„За тиранията. Двадесет урока от ХХ век” на Тимъти Снайдър е издание на „Обсидиан”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg