Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Расте броят на руснаците, които сменят пола си, за да избегнат мобилизация

Руските депутати предвиждат закон, с който да забранят смяната на пола без операция

Руски наборник се прощава с близките по време на частичната военна мобилизация, Москва, септември 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Расте броят на руснаците, които сменят пола си, за да избегнат мобилизация

Руски наборник се прощава с близките по време на частичната военна мобилизация, Москва, септември 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рязко покачване на броя руснаци, които се подлагат на смяна на пола, за да избегнат мобилизация, отчитат в руската Дума, съобщава „The Moscow Times“. Във връзка с това руският парламент започва да подготвя закон, забраняващ смяна на пола без операция. Вероятно той ще бъде разгледан на първото заседание след празниците – на 15 май, допълват от „Комерсант“.

За проблема с „фиктивната“ смяна на пола още на 24 април предупреди министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйченко. Негово е предложението да се внесат редица изменения в законите за гражданско състояние и здравеопазване, които ще утвърдят „семейните ценности“ и ще забранят смяната на пола без хирургическа намеса.

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин заявява подкрепата си за инициативата и допълва, че само за 2023 г. са регистрирани 2700 случая за смяна на пола.

Човек става сутринта и решава, че вече не е мъж, а жена, или вече не е жена, а е мъж. Отива в частна клиника, услугата му струва между 30 и 60 хил. рубли (между 350 и 700 евро), получава справка и отива в кметството, за да му сменят имената“, разказва Володин.

Той добавя, че тези хора могат законно да сключат брак и „да не дава Господ, да осиновят дете“.

Руснаците започнаха активно да предприемат стъпки по смяна на пола след решението на СЗО да изключи трансджендър състоянието от списъка на психическите заболявания преди години, смята шефката на Комитета за семейството, жените и децата Нина Останина. След това Министерството на здравеопазването на Руската федерация е подписало съответния протокол и е внесло изменения в нормативните актове, опростяващи смяната на пола по документи.

Проблем в това властите съзират едва след началото на войната, мобилизацията и реформата на военното призоваване.

Министерството на правосъдието и депутатите вече имат подозрения към ръста на подобни промени на пола и последващи бракове. Явно мнозина от тези, които не успяха да избягат в Грузия и Казахстан, са отишли в частните клиники за промяна на пола по документи. Това не е проблем в законодателството, а пропуск във възпитанието на цяло поколение“, твърди Останина.

Законодателите възнамеряват да внесат поправки, според които човек ще може да смени пола си само след разрешение от държавен психиатър. След това ще бъдат отнети пълномощията на частните клиники и ще се внесе забрана за осиновяване на деца от семейни двойки, в които единият от родителите е осъществил трансджендърен преход.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС