Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наредба да не чистят паяжините в Райксмузеум, вече са произведения на изкуството

Музеят стана рай за насекомите, които имат интерес към живописта или по случайност са попаднали в нея

„Паяците са на тази планета от почти 280 млн. години, а ние, човеците, само от 300 хил.“, отбелязва Томас Сарасено, инициатор на изложбата в Райксмузеум. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наредба да не чистят паяжините в Райксмузеум, вече са произведения на изкуството

„Паяците са на тази планета от почти 280 млн. години, а ние, човеците, само от 300 хил.“, отбелязва Томас Сарасено, инициатор на изложбата в Райксмузеум. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови правила за почистване получиха хигиенистите в амстердамския Райксмузеум в контекста на изложбата „Clara and Crawly Creatures“ (Клара и пълзящите създания) – в последните три месеца музеят умишлено е оставен да потъне в паяжини и превърнат в рай за насекомите, които имат интерес към изкуство. Оказва се, че държавният нидерландски музей е подготвял залите си за експозиция, изследваща възприятието на пълзящите гадини в изкуството и науката през вековете, съобщава „Гардиън“. Официалното откриване е на 30 септември.

Идеята е на Томас Сарасено, аржентински творец, който живее и работи в Берлин, обяснява Джулия Кантелберг, асистент куратор в музея. Паяжините започват да се разглеждат като произведения на изкуството – и им се оказва същата чест, която и на „Нощна стража“ на Рембранд например, несъмнено най-популярната творба в колекцията на институцията.

„Сарасено ни предизвика да погледнем по различен начин на паяжините, с които съжителстваме в музея – коментира Кантелберг. – Това означаваше да променим процедурите си и да разширим перспективата си: да не чистим паяжините и създателите им от изложбената зала. Три месеца преди откриването на изложбата чистачите бяха предупредени да не развалят паяжините. Всяка седмица оттогава правя обиколка и паяците наистина започнаха да се появяват – много различен начин да погледна на сградата, която иначе познавам толкова добре.“

Произведенията в изложбата ще покажат как се е променило възприятието на насекомите и може би дори ще вдъхновят някои посетители да променят мнението си за плетящите създания. В средновековието например насекомите, гущерите и паяците са били асоциирани със смъртта и Дявола, но с напредването на медицината през XVI и XVII век отношението към тях се променя. Буболечките вече се разглеждат под микроскоп и много от тях разкриват красотата си, дотогава останала недостъпна за наблюдателя с просто око.

Сред акцентните произведения е рисунка на Албрехт Дюрер от 1505 г. на бръмбар рогач.

„Първоначално посетителите влизат в залата с произведения от средните векове и постепенно се придвижват към началото на съвременната епоха, когато с откриването на микроскопа се отваря нов свят – казва Кантелберг. – Учени и художници са омагьосани от изобретателността на тези малки животинки. Към края на експозицията посетителите влизат в много красива и слабо осветена зала с голямото произведение на Томас Сарасено.“

Бръмбарът рогач на Албрехт Дюрер. Репродукция: Джорджо Морара/Музей „Жан Пол Гети“, Лос Анджелис

Работата му представлява скулптура, изобразяваща с коприна паяжина, изплетена от четири вида паяци, добре познати на скулптора от студиото му в Берлин.

„Намирам за все по-трудно да казвам, че скулптурата е моя“, отбелязва Сарасено, намеквайки, че вместо това трябва да бъде признато авторството на паяците.

Самият Сарацено отдавна съжителства в мир с паяците както в студиото, така и в дома си.

Изложбата „Клара и пълзящите създания“ може да бъде разгледана в музея до 15 януари.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg