Почти народна песен: Да се не види вируса нйеден… (видео)

„Коронавирус, къш!” - песен във фолклорна опаковка от проф. Стефан Драгостинов - закачка и заклинание за здраве

Певиците от „Хор Драгостин Фолк Национал” - Почти народна песен: Да се не види вируса нйеден… (видео)

Певиците от „Хор Драгостин Фолк Национал”

Народното творчество се ражда пред очите ни. Клип с фолклорна музика, която обаче си има автор – професор Стефан Драгостинов, тръгна в Ютюб. Бившият директор на ансамбъла „Филип Кутев” е написал текста и думите към най-новото парче в народна стилистика: „Коронавирус, къш!”.

Изпълнението е на „Хор Драгостин Фолк Национал” – състав от 11 млади народни певици и със специалното участие на Марияна Павлова от Лондон, обявена за „най-ниският женски глас в света от Книгата на Гинес през 2019 г.”, както е уточнено в надписите в края на видеото.

Песента, която носи почти същото заглавие като хита на Иво Димчев от пролетта „Корона, къш”, обхваща всички елементи на пандемичната ситуация. В нея има съвети за предпазване – „пийни ракийка, хапни чесън и ряпа”, има психологическа картина на настроенията сред хората – „де да се заврем, дека да бегам”, критика към здравната система – „Нема ваксини, илачи нема”, но най-вече – молитва за здраве, защото „дедо Боже, он всичко може”. Смесени са различни български диалекти, което придава мащабност на парчето и то не може да бъде отнесено към конкретен регион. Употребени са думи, нехарактерни за днешната реч, като „цвръста” (от старобългарски – „твърда”), „кюти” (жаргон за „стой мирно”), одма (диалектно „веднага, незабавно”).

Псевдофолклорната песен може да бъде приета като насмешлива закачка в първата си част, но втората е съвсем сериозно молитвено заклинание за здраве. Клипът дори завършва с проф. Драгостинов в молитвена поза.

Ето и пълният текст на напева:

Да пази господ, коронавирус,
коронавирус – гяволска напаст.
Да се не види вируса нйеден!
Код нази иде, свет че погине.
Нема ваксини. Илачи нема.
Де да се заврем, дека да бегам (2)
Коронавирус, къш!
Дома си кюти по икиндия.
На чардаклъка седни с комшия.
Люсни му юзче люта ракийка,
ръфни му чесън, репа гулийка.
Дека е текло, да се повтори.
Цвръста ракийка мехлем църцори (2)
Речи молитва, дай Боже!
Коронавирус – къш!
Па на леганье пални свещица.
Кадни тамянец, речи молитва.
Гявола вирус одма го нема,
че дедо Боже он всичко може
Господи, молим твоята милост,
Да ще е здраве, да ще е живот (2)
Живот и здраве… Амин!

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах