Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народната библиотека отваря османския си архив с документи от похода на Наполеон в Египет

Историята, разказана чрез редки свидетелства - рапорти от битките, писма до везири и местни управници, изследвания на учени

Униформи на френската армия от времето на военната кампания в Египет (края на XVIII, началото на XIX в.), част от експозицията в Националната библиотека - Народната библиотека отваря османския си архив с документи от похода на Наполеон в Египет

Униформи на френската армия от времето на военната кампания в Египет (края на XVIII, началото на XIX в.), част от експозицията в Националната библиотека

„Египетската кампания на Наполеон Бонапарт“ представя Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 13 септември в изложба с автентични документи, датиращи събития от края на XVIII и началото на XIX в. Ще бъдат експонирани научни изследвания от периода, рапорти от битките, писма до везири и още автентични свидетелства за онзи период – част от колекцията „Ориенталски сбирки“ на библиотеката. Някои ще бъдат показани за първи път пред публика.

Изложбата бележи 220-ата годишнина от неуспешния поход на френския император в Египет (1789 г.) и за пръв път темата у нас се разглежда по този начин – ще бъдат представени около 130 листа архивни документи на арабски и османотурски, свързани с военните действия и дипломатическите отношения на страните, участвали в т.нар „египетска кампания“.

Портрет на Наполеон, рисуван от френския художник Андре Дютерт по време на похода в Египет, част от експозицията в Националната библиотека

С похода си до Египет Наполеон прави опит да защити френските търговски интереси, блокирайки пътя на англичаните до Индия. „Ориенталската армия“ печели няколко победи, но е принудена да се оттегли през 1801 г. под влиянието на враждебните местни жители, британския морски флот и елитната пехота на османците.

И макар да е окачествена като провал, историците признават, че кампанията е един от най-блестящите успехи на френската наука – армията е съпровождана от повече от 160 учени – едни от най-забележителните умове на Френската академия на науките, сред които археолози, историци, инженери, математици, зоолози, ботаници, биолози, химици, физици и художници. Техните изследвания са събрани в 20 тома „Описание на Египет“, от които Националната ни библиотеката притежава издания и на двата тиража.

Кайме (документ) за събитията около похода на Наполеон в Египет и неговия край

Част от документите, които ще бъдат изложени, са от прочутия османски архив, който става притежание на библиотеката при необичайни обстоятелства. През 1931 г. Кемал Ататюрк разпорежда да се „изчистят“ подземията на „Света София“ в Истанбул, където се е съхранявал архивът на Османската империя. Ататюрк решава да предложи документите на търг за стара хартия, българското разузнаване научава този факт и един офицер купува четири вагона. Така архивът попада у нас. Сред документите е и делото на Васил Левски.

В Народната библиотека ще бъдат представени осем витрини с оригинални документи (част от които реставрирани), посветени на кампанията на френския император, както и още 16 експозиционни табла, описващи в детайли действията му и международната политическа ситуация. Ще може да се разгледат писма и доклади на френските главнокомандващи, документи от централната османска власт за движението на френските войски, както и рапорти за проведените битки при Абу Кир и пристигането на императора в Ариш през юли 1799 г. Интересни са писмата на местните управници за ситуацията в страната след френската окупация и писмо до везира Юсуф Зия за обръщението на Наполеон към мюсюлманския народ.

Откриването на изложбата „Египетската кампания на Наполеон Бонапарт“ ще се открие на 13 септември от 16 ч. в Националната библиотека.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС