Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Народната библиотека протестира… с 22% по-малко

От института не отстъпват от искането си за средни работни заплати

Символично 22% от плакатите на протестиращите ще са обърнати наобратно. Снимка: Петър Величков, Фейсбук  - Народната библиотека протестира… с 22% по-малко

Символично 22% от плакатите на протестиращите ще са обърнати наобратно. Снимка: Петър Величков, Фейсбук

Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ държи на исканията си за по-достойно заплащане и излиза на протест пред сградата в четвъртък от 12 часа. От културния институт потвърждават заявените по-рано намерения за изразяване на недоволството – и посочват, че отпуснатите от държавата увеличения на заплатите в сектора (22%) не са достатъчни. Символично заради тях на протеста 22% от плакатите ще бъдат обърнати обратно.

Библиотеката не е съгласна с това исканията да се изпълняват само наполовина. Оттам пишат, че Синдикатите са искали 25 милиона лева увеличение на средствата за култура в Бюджет 2016. Властта обаче е отпуснала по-малко от 50% от тях – 10 милиона.

Настояването е средната заплата в библиотеката (през тази година – 490 лв.) в бюджета за 2017 г. да достигне средната заплата в България – 800 лева, както и значително да се увеличат средствата за сектор „култура“.

На 24 ноември служители в музеи, библиотеки и галерии излязоха на протест край Народното събрание, за да заявят: „Стига мизерия“. Навярно в резултат на събитието, протекло мирно, без затваряне на улици и провокации, държавата отпусна и увеличение с 10 млн. на парите за култура.

Вижте пълния текст на писмото от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“:

1. Какъв е проблемът? – Минимална работна заплата от януари 2016 г. в България = 420 лв. Средна работна заплата в НБКМ 2015 г. = 490 лв.

2. Какво искаме? – Средна работна заплата в България = 800 лв.

3. Какво стана? – От поисканите от Синдикалните централи 25 млн. лв. увеличение на средствата за култура в бюджет 2016 г. Парламентът отпусна 10 млн. лв. – по-малко от 50 %.

4. Какво ни обещават? – 22 % увеличение на средната работна заплата в НБКМ.

5. Какво ще направим? – Исканията ни са изпълнени наполовина.

Настояваме до 1.11.2016 г. – Деня на народните будители, да бъдат предвидени средства в бюджета за 2017 г. за средна работна заплата в НБКМ, равна на средната заплата в България, и значително увеличение на бюджета в сектор КУЛТУРА.

Оценявайки постигнатото досега и в знак на готовност за бъдещи действия, 22 % от плакатите на нашия протест ще бъдат обърнати обратно.

Оставаме в протестна готовност!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90