Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Само един на конкурс и за Народната библиотека. Ще го изберат ли?

Преподавателка от УниБИТ е единственият одобрен кандидат за директор на културния институт

След 18 години начело на Народната библиотека, проф. Боряна Христова се е отказала от битката за поста. - Само един на конкурс и за Народната библиотека. Ще го изберат ли?

След 18 години начело на Народната библиотека, проф. Боряна Христова се е отказала от битката за поста.

Само един е допуснатият до конкурс кандидат за директор на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – и той не е настоящата ръководителка на института проф. Боряна Христов. Самата тя не е подала документи в конкурса от Министерството на културата, обявен в сайта на ведомството. Така след 18 години най-голямата библиотека у нас ще има нов директор – и това може бие ще бъде Красимира Стойчева Александрова. Или не?

Кандидатите за поста са били трима. Комисията в министерството обаче не е допуснала до конкурса двама от тях – Елисавета Мусакова и Владимир Атанасов. Сега предстои Александрова да се яви на конкурса в битка сама със себе си, както се случи миналата година и с директора на Националната галерия „Квадрат 500“. Ако се справи с „тежкото съревнование“, Александрова ще оглави Народната библиотека.

Красимира Александрова, хабилитиран преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, и преди е кандидатствала за директор на голям културен институт. През 2013-а тя беше едната от двете дами, допуснати до конкурс за най-високия пост в Столична библиотека. Комисията тогава предпочете Юлия Цинзова.

Според сайта на УниБИТ Александрова наскоро е подала трудове по конкурс за придобиване на академична длъжност „доцент“. Рецензията ѝ, която е публично достъпна, е позитивна и предполага, че длъжността (в направление – „Обществени комуникации и информационни науки, книгознание, библиотекознание и библиография (библиография)”) действително ще ѝ бъде присъдена.

Начело на Народната библиотека от 1998 г. е проф. Боряна Христова, което я прави най-дълго ръководилият института директор в неговата история.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах