VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народни шевици срещу голи девици

Как цървулите и потурите изместиха голотиите в рекламата

Кубрат Пулев, приятелката му фолпевицата Андреа и брат му Тервел на фолклорен събор в Жеравна. Странното е, че Кобрата излезе с потури и ямурлук и на една от боксовите си срещи. Снимка: Минко Пеев - Народни шевици срещу голи девици

Кубрат Пулев, приятелката му фолпевицата Андреа и брат му Тервел на фолклорен събор в Жеравна. Странното е, че Кобрата излезе с потури и ямурлук и на една от боксовите си срещи. Снимка: Минко Пеев

Ако искаш да продадеш нещо, покажи го в списание или по телевизията в компанията на красива жена със замечтан поглед, по възможност по бански костюм от две части (в редки случаи може красив мъж, но тогава в никакъв случай с бански от две части). Идеята е, че щом види дискретно разголена красавица да се къпе със сапун „Петел“ (примерно), всяка жена ще реши, че сексапилът идва от сапуна. А всеки мъж ще зяпа, докато спре да мисли за друго, освен за „Петел“, а сексът и тази марка сапун не образуват неразривна връзка в съзнанието му. Тук внушенията са ясни.

Но съм срещал и по-сложни казуси – например реклама на гуми за камион или на моторна резачка – и двете със снимка на топлес силиконка. Тук вече внушенията или са объркани, или са прекалено сложни за мен, но ясно е едно – рекламистите са били убедени, че секс(апил)ът продава. Може и да е продавал, може и да не е, но какво по-приятно за всеки воайор и еротоман, когато недооблечени красавици му се усмихват от всяко списание, билборд и екран. После нещо се обърка.

Даже две неща се объркаха – първо хубавите, стройните и особено разсъблечените жени, като вредни за психиката и самочувствието на останалите, бяха обявени за политически некоректни. Както чувам, дори в „Труд“, някогашния флагман на еротичните синоптични прогнози (с манекенки по бански, независимо от времето), вече не се разчита на дамските прелести. Но да оставим „Труд“- самият Хю Хефнър се подведе по тази мода и (макар и временно) изхвърли от „Плейбой“ голите момичета (които с крехките си мишци го направиха милионер). Ако тенденцията се запази, скоро хубави голи жени ще могат да се видят единствено в художествените галерии и музеи (стига Фейсбук да не ги забрани и там).

Второто, което се обърка, бе новата третостепенна ро(к)ля, която новият патриотизъм (защото старият не се крепеше на облеклото) даде на жените, като изведе на мястото на разголените красавици грозни мъже в народни носии – с което ни вкара в нелепата дилема „Секс срещу патриотизъм“. Мустаци вместо баджаци, шевици и ръченици вместо девици по… бански. Изглежда засега сексът губи. Дори наденицата, този вековен символ на митичната българска мъжественост, привличаща неудържимо жените, бе изтръгната грубо от нежните им ръце и оставена на мляскащи юнаци с накривени калпаци.

От една страна хубаво – фолклорът изплува от забвението, хората се научиха да играят хора и ръченици (вместо кючеци и гюбеци), откривайки красотата на българската шевица, която доскоро бе само в етнографския музей, в няколкото оцелели фолклорни ансамбъла и в бабината ракла на село. От друга страна всичко прекалено става съмнително. А прекаленият патриот е по-съмнителен дори от прекаления светец.

Едновременно с това, понесени от вихъра на патриотизма, в управлението се оказаха крайно компрометирани фигури с досиета на доносници, присъди за хулиганство и история на чуждопоклонничество. Новата вълна на „българщина“ в търговията и рекламен патриотизъм бе яхната с въодушевление от чужди компании и търговски фирми, които биха яхнали всичко, което ще доведе до увеличение на продажбите. Довчера триеха кръстове от църквите, утре могат да нарисуват кръстове и върху джамиите, ако се окаже, че това би им вдигнало приходите.

Като добавим и спортистите, надъхващи се преди състезание (а не преди война) с хайдушки песни, призоваващи на смъртен бой срещу тираните, и особено гледката на политици с потури, обикалящи от събор на събор… вероятно следващата стъпка е да излязат на терена (или влязат в парламента) по цървули. И все пак няма на света патриотизъм, който да ги накара да заменят последния модел мерцедес с писаната каручка на Сали Яшар…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90