Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народни заблудители

Днес най-сетне един журналист се престраши да изгони от студиото Боян Расате, фалшив герой на нашето време

Водещият Виктор Николаев изгони от студиото на Здравей, България“ по Нова госта Боян Расате, който отказа да отговаря на поставените му въпроси и продължи хомофобските си изказвания. Снимка: Стопкадър от Нова - Народни заблудители

Водещият Виктор Николаев изгони от студиото на Здравей, България“ по Нова госта Боян Расате, който отказа да отговаря на поставените му въпроси и продължи хомофобските си изказвания. Снимка: Стопкадър от Нова

Тази сутрин ни събуди безцеремонният постнацист Боян Расате в ефира на Нова телевизия. Събуждане като в концлагер – с ритник и болка. Медията, дала трибуна на подобен човек в най-гледаното си време в Деня на будителите, има доста поводи да се срамува, въпреки че в пристъп на осъзнаване Виктор Николаев изгони нелепия кандидат-президент от студиото.

После продължиха да ни събуждат фалшиви новини из социалните мрежи, политически превземки и машинации, събудиха ни и цените в магазините, които растат с бързината на плевел. Изобщо – будни сме, макар ужасно да ни се иска да се върнем в съня.

В английския език думата за сън и мечта е една и съща – dream. В България доказваме защо английският език е прав. В будно състояние осъзнаваме, че мечтите са си отишли. Че вече няма как и защо да мечтаем за справедливост, за ред и спокойствие, за законност, за по-добър живот. Твърде често ни събуждат рязко и безапелационно, а ние уж си взимаме поука.

Някога, през 1922 г., когато Денят на будителите за пръв път е обявен за празник в България, понятието „събуден народ“ е имало съвсем друг смисъл. Будни са били наричани децата, които са жадували да знаят, будни са били наричани възрастните, които са разпространявали знанието. Днес будни почти няма, но събудени от илюзии – колкото щеш. Макар че всъщност преминаваме масово от красива мечта насън в кошмар наяве.

В парадоксалната идея за „прозрение“, използвано като синоним на събуждане, се намесват противоречащи си тези. Някои смятат, че са прозрели „машинациите на елитите“ и като напълно „събудени“ няма да се ваксинират и ще се пазят от кемтрейлс в небето. Други пък вярват, че са будни и затова осъзнават, че ваксинацията е разумният избор на живеещите в реалността хора. И двете групи, влезли във война на убежденията, смятат себе си за единствено прави. Нормално събитие във Фейсбук е да видиш как проваксъри и антиваксъри виртуално са се хванали за раменете и се разтърсват в опит за събуждане. И така крещят, че никой не би могъл да спи (или да помечтае за здрав разум) покрай тях.

Това е, защото забравихме, че „всеки сам си преценя“ не означава „всеки е будител“. Спряхме да разпознаваме будителите днес. Без дистанцията на историята, която вече не познаваме, защото куп пишман будители ни уверяват, че тя всъщност е голям сън, ние не различаваме лицата на истинския разум, в който се съдържа будителството.

Медиите дълго убеждаваха нацията, че учителят Теодосий от Казанлък е съвършеният будител, и нацията повярва, че е така. След като бе поставен на пиедестала, учителят Теодосий разви в същия „будителски“ стил тезата, че коронавирусът се предава чрез „групови оргии“. И това ако не е възрожденско събуждане… Но той вече си носи етикета „будител“, както руски генерал носи ордените на спасител на човечеството, и този етикет придава тежест на всяка глупост, която учителят каже. Ето така си формираме будителите днес.

Или пък диригентът Камджалов, който вярва в кемтрейлс и вредата от 5G, но е така чаровен и елегантен, че събужда желание да му повярваш, защото не може едно толкова красиво момче да не разбира от всичко в живота. Като всички други хубавци в обществения ни живот напоследък, на които вярваме, и ги наричаме будители, точно както царят от приказката на Андерсен е вярвал, че двамата шивачи разкриват корупцията сред придворните му.

Или пък доктор Мангъров, който намери ниша за кратковременна слава и стана един от най-известните лекари у нас, но с думите си застраши здравето на десетки хиляди хора. Но той е лекар, той е авторитет и освен това е адепт на новата религия „всеки сам си преценя“. Затова е не просто „будител“, а знаме на цяло движение. И се превръща в нарицателно – „мангъровщина“ е трайно понятие, което сигурно ще оцелее по-дълго от самия коронавирус.

Имаме си купчина набедени будители, превърнати в такива от факта, че ги разхождат по телевизиите и сайтовете, и клишираните им лъжи се повтарят от стотици други. Имаме си и „будители“, които са готови да рушат, събарят и бият хора – като Боян Расате. Защото вярват, че техните предразсъдъци са „нормалност“. Имаме си будители, които превземат търговски центрове, защото отвоюват свободата си да консумират безкрай и докрай. Имаме си „будители“, които пишат и повтарят от екрана заблуди, така че накрая никой да не знае къде е истината за света и наричат това „скрита реалност“, префърцунен синоним на „всеки сам си преценя“.
Шест милиона разногласи будители в държава, която твърди, че основният ѝ лозунг е „Съединението прави силата“.

Всъщност, за да сме будни, първо трябва да си изберем реалността, в която да будуваме. Да се обединим около идеята за нея. Да формулираме какво означава свобода, какво разбираме под справедливост. Да имаме общи критерии за правда. Да бъдем всички от онази страна на съня, от която е истината. В момента това е невъзможна задача. Защото не просто изпитваме остър дефицит на съвременни будители. Ние изобщо сме забравили какво означава „буден човек“. И не науката е общото ни слънце.

Не сме будни, а будали.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС