VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Народният оркестър на БНР и ансамбъл „Филип Кутев“ за пръв път заедно

Събира ги юбилеят на композитора Георги Андреев, който ще бъде отбелязан с концерт

Георги Андреев е виртуозен гъдулар. Снимка: Личен архив  - Народният оркестър на БНР и ансамбъл „Филип Кутев“ за пръв път заедно

Георги Андреев е виртуозен гъдулар. Снимка: Личен архив

За първи път в дългогодишната си история заедно на сцена ще излязат Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  и ансамбъл „Филип Кутев“. Обединени, двата състава ще отбележат 50-годишния юбилей на композитора, гъдулар и диригент на „Филип Кутев“ Георги Андреев, на 23 май.

В концерта, озаглавен „Момина луна“, ще прозвучат познати произведения на Андреев, някои от които премиерни. На 23 май от 19,30 ч. ценителите ще имат шанса да ги чуят в Първото студио на БНР. Специално участие ще вземат солистите и хорът на ансамбъл „Филип Кутев“.

Вдъхновен от българския фолклор, Георги Андреев е създал над 400 песни и пиеси за оркестър, хор и солисти. Работил е с музиканти като Робърт Плант и Найджъл Кенеди. Главен диригент е на Националния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“ от 2000 година.

Билетите за концерта са в продажба на касите на БНР.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg