Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Народният театър № 1 по приходи, вдигат му субсидията

Снимка: Красимир Иванов - Народният театър № 1 по приходи, вдигат му субсидията

Снимка: Красимир Иванов

Държавата вдига парите на Народния театър, научи „Площад Славейков“. Първата ни трупа, която е абсолютният № 1 по приходи от билети в културата, ще получава не 20 лв. дотация от държавата за място, както е от 2010 г. насам, а със 6 или 7 лв. повече.

Увеличението не е голямо, но е забележителен успех в условията на криза и намаления бюджет на Министерството на културата. Това се случва след 3 години усилия на директора Павел Васев да трогне общо трима министри на културата с факта, че Народният театър работи повече от другите национални културни институти – Софийска опера, Софийска филхармония и Национален музикален театър. В Народния има повече зрители, там се създават повече спектакли и приходите му са значително по-високи в сравнение с музикалните институти. Държавата субсидира Операта, Оперетата и Филхармонията със 70 лв. дотация за зрител, а Народният театър се справяше с 20 лв.

Изкуството не е място за състезания, обичат да повтарят в театъра. Но тъкмо първото място в класацията по зрители, спектакли и приходи аргументира промяната в субсидията на Народния. Академичната трупа е абсолютният № 1 по показатели през 2013 г., става ясно от статистиката в Министерството на културата. Приходите от билети са 1,6 млн. лв, изиграни са 615 представления пред 171 261 зрители. Успехът през 2013-а не е малък по време на криза, но не е единственият за добър мениджър като Павел Васев. Неговият рекорд е от 2011 г., когато докара в касата на театъра 1 707 044 лв. приходи от билети, а зрителите са били 176 418! През 2012-а публиката е била с около 5000 души повече в сравнение с 2013-а, но приходите са били по-малко с около 65 000 лв. От появата на Васев в трупата, публиката в салоните на театъра се е увеличила със 130%.

Трудно е Народният да бъде изместен от първото място в тази класация. Те са № 1 не само заради добрия мениджмънт, но и защото играят на 3 сцени, които разполагат общо с около 1110 места. Новина обаче има кой грабва среброто – второ място по приходи през 2013 г. заема Пловдивският театър…, чиято сцена по ирония изгоря на самия старт на сезона. Те са продали билети за общо 1 364 000 лв. Причината за този успех е Камен Донев, който е създал моноспектаклите си „Възгледите на един учител за народното творчество“ и „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“ като копродукция с Пловдивския театър. Третото място на стълбичката с отличниците в театъра през 2013 г. е Сатирата. Техният приход от билети е 753 000 лв.

За съжаление, театралната чалга преживява зловещ триумф на най-авторитетните драматични сцени, телевизионният хумор превзема крепост след крепост с железния аргумент зрители-приходи. В Министерството на културата все още не е създаден механизъм за борба или поне за ограничаване на тази ракова болест в театъра. Напротив, насърчават я.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg