Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Народният театър форсира сезона още през август

Първата премиера е на 11 септември

Снимка: Румен Добрев - Народният театър форсира сезона още през август

Снимка: Румен Добрев

Народният театър засили новия сезон. На 20 август стартират продажбите на билетната каса, а първата премиера е още на 11 септември!

Новината зарадва почитателите на първата ни трупа и втрещи конкуренцията. Защото Народния никога не се е борил за зрители така, както сега – месеци, преди да се сбогува с може би най-добрия си мениджър – Павел Васев. Директорът на театъра се пенсионира в края на годината от невъзможност да подобри ненормалната работна среда на актьорите.

„Считам, че няма с какво да помогна на колегите си в тяхната ежедневна битка за оцеляване, защото това тяхното е битка за оцеляване, не е нещо нормално, – каза Васев пред „Площад Славейков“. – Българската култура върви към все по-голяма минимализация. С всеки изминал ден се чудят как да намалят средствата за култура. Аз лично в такъв процес няма какво да правя. Даже се пошегувах пред колегите си, че ще емигрирам в Македония, защото там се грижат за културата си много повече от нас“.

Фабриката за театър на Васев ще заработи с пълна пара след броени дни. През септември в афиша предстоят няколко юбилея – 50-о представление на спектакъла „Духът на поета”, 100-тно на „Аз плащам” и 50-о на „Дребни брачни престъпления”.

Първата премиера за сезон 2014/2015 е на Явор Гърдев – „Жана”от Ярослава Пулинович, на Камерната сцена. Спектакълът ще бъде показан първо на фестивала „Сцена на кръстопът” в Пловдив. Там Народния ще покаже и други от най-новите си заглавия – „Любов” от Елин Рахнев, режисьор Лиза Шопова, и „Херкулес” от Фридрих Дюренмат, режисьор Ивайло Христов. С постановката на Христов ще бъде открит фестивалът „Сцена на кръстопът”.

Явор Гърдев ще отпътува в края на септември със спектакъла си „Хамлет” за един от най–големите Шекспирови фестивали – в Гданск, Полша. На този театрален форум, който е един от най-значимите в Европа, България ще се представи за пръв път.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90