POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народният театър: Морфов е уволнен, защото не се справи като главен режисьор и влиза в конфронтации

Протест пред Министерство на културата ще настоява за оставка на директора на театъра

Вляво: режисьорът Александър Морфов, вдясно: директорът на Народния театър Васил Василев. Снимки: Румен Добрев/Площад Славейков и Личен архив на Васил Василев - Народният театър: Морфов е уволнен, защото не се справи като главен режисьор и влиза в конфронтации

Вляво: режисьорът Александър Морфов, вдясно: директорът на Народния театър Васил Василев. Снимки: Румен Добрев/Площад Славейков и Личен архив на Васил Василев

Новото ръководство на Народния театър било целенасочено саботирано, за да бъде уволнен директорът и да се извърши служебно политическо назначение от Велислав Минеков. Това се казва в изявление от името на културната институция, публикувано в сайта на театъра.

Като „системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти“ е охарактеризирано неразбирателството между главния режисьор Александър Морфов и пиарката на трупата Велислава Кръстева. Според изявлението, което е от името на целия театър, целта е била да се стигне до персонални атаки срещу директора Васил Василев.

От театъра подчертават успехите, реализирани през тези месеци – множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, „Хоро“ на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте.

Ръководството се опитвало да „създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър“, но това било помрачено от „медиен шум, провокиран от действията на няколко личности“.

В изявлението се казва, че имало опити конфликтът да бъде вътрешно регулиран, но това не дало резултат „поради външни провокации“. Затова се стигнало до административни решения – Велислава Кръстева подала оставка сама, а Александър Морфов бил дисциплинарно уволнен. Като главен режисьор той не успял да се ангажира с ръководните процеси в институцията, провокирал конфронтации и осъществявал натиск, се казва в изявлението. Постановките „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“ обаче остават в афиша на театъра.

Ето и пълния текст на изявлението, публикувано в сайта на Народния театър:

„През последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Въпреки това в театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, „Хоро“ на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали без връзка с естеството на творческия процес измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър, бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия.

След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“.

Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.

Междувременно започна организиране на протест от страна на хора, подкрепящи режисьора Александър Морфов. Те обосновават решението си с думите:

„Aлександър Морфов е едно от най-големите имена в българския и европейския театър и неговият труд поддържа високия престиж на театралното изкуство у нас. Вярваме, че мястото на Александър Морфов е на най-голямата театрална сцена в България – Народен театър „Иван Вазов“.

Протестът ще се състои на 2 март в 14 ч. пред Министерството на културата. Едно от исканията на протестиращите е оставката на директора на Народен театър „Иван Вазов“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg