Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Народният театър: Морфов не е изгонен, няма вето върху представленията му

„Хъшове“ не се играе заради неплатени права за музиката в спектакъла, казват в изявление от театъра

„Александър Морфов три пъти отказва в последния момент предложенията на ръководството на театъра да постави нов спектакъл на сцената на Националния театър“, се казва в изявлението. Снимка: Божидар Марков/БГНЕС - Народният театър: Морфов не е изгонен, няма вето върху представленията му

„Александър Морфов три пъти отказва в последния момент предложенията на ръководството на театъра да постави нов спектакъл на сцената на Националния театър“, се казва в изявлението. Снимка: Божидар Марков/БГНЕС

„Хъшове“ на Александър Морфов няма да се играе на сцената на Народния театър на 13 септември, защото няма уредени авторски права за музиката си, заявиха от театъра в изявление до зрителите, което не е подписано от директора Мариус Донкин. Няма вето върху представленията на Морфов, уверяват от институцията – но конкретно „Хъшове“ не се играе поради мащабите на спектакъла, почти невъзможни за осъществяване в постпандемична ситуация. 

Изявлението от Народния идва след петиция за връщането на спектакъла в афиша – „Хъшове“ не е игран от февруари 2020 г. и в социалните мрежи се появи подозрението, че заглавието тихомълком е свалено от афиша. За да се опровергаят слуховете, от театъра обявиха, че е програмирано за 13 септември на Голяма сцена. Но дни по-късно режисьорът заяви, че по негово настояване представлението няма да се играе, докато Мариус Донкин е директор.

Вижте още: МОРФОВ: НЯМА ДА ИГРАЕМ „ХЪШОВЕ“, ДОКАТО ДОНКИН Е ДИРЕКТОР 

Повод за гнева на режисьора е липсата на време и място за възстановителни репетиции. По-рано актьорът Деян Донков съобщи, че спектакълът е пожертван в личния конфликт между ръководителя на първата ни трупа и режисьора.

Според изявлението от театъра „Хъшове“ няма да се играе заради друго – неуредени авторски права на музиката в спектакъла, дължими за изминалите 17 години от съществуването му. Отбелязва се още, че авторските права на режисьора са уредени още от самото създаване на спектакъла през 2004 г., но не и за музикалните откъси. Не се посочва за кои песни – в „Хъшове“ звучат песни на U2 и Влатко Стефановски. От институцията са заявили готовност да заплатят на „Профон“ дължимите санкции за нарушените права, „за да може спектакълът да се изиграе законно и безпроблемно на 13 септември“.

Режисьорът знаел за този проблем, казват от Народния, но театърът бил известен за него едва с писмото от „Профон“.

„В допълнение, надявахме се с г-н Морфов да постигнем разумно споразумение относно репетиционното време за възстановяване на спектакъла на 13 септември, чийто график е съобразен с изключителната натовареност на сцени и екипи, свързана с предстоящите премиери и цялостен репетиционен процес в театъра. Поисканият от режисьора срок за репетиции и настояването му (изявено, след като програмата на „Театър пред театъра“  бе обявена) да въведе още актьори в масовите сцени обаче, са финансово и организационно неосъществими, особено с оглед на факта, че програмата на театъра се планира четири месеца напред“, се казва в изявлението.

Миналата седмица Морфов заяви, че Донкин му е отказал време и място за репетициите с аргумент, че „Диана Добрева е пред премиера и ще репетира усилено“. Междувременно „Животът е прекрасен“, едно от най-търсените от зрителите заглавия на Морфов в Народния, ще бъде поставено от него в Москва, но все още отсъства от афиша в София.

В изявлението се дава отговор и на друг въпрос, поставен от Морфов – защо „Хъшове“ по емблематичната повест на Вазов „Немили недраги“ е останал извън програмата на националното турне през юни, посветено на патрона на театъра. Спектакълът не бил включен по финансови и организационни причини, казват от театъра – ограничение на публиката, което почти елиминира възможността за финансова възвръщаемост, голям брой актьори на хонорар, разходи за транспорт и нощувка за екип от над 40 души, както и разходи за транспорта на мащабен декор.

От театъра изтъкват, че след пандемията не са играни и много други емблематични заглавия, без това да е давало повод за публичен скандал, и изброяват „Опит за летене“, „Калигула“, „Танцът Делхи“, „Идеалният мъж“, „Мнимият болен“, „Братя Карамазови“ и други.

„Спекулация е, че режисьорът Александър Морфов е бил изгонен от Народния театър. Както може да се провери, той сам подава молба за напускане през 2017 г. (молбата не е парафирана от директора), след като е отсъствал цял сезон, получавайки заплатата си, а после е поискал и 8-месечен неплатен отпуск“, се казва в изявлението от Народния.

От тогава Морфов три пъти бил канен да постави ново заглавие на сцената на Националния театър и три пъти отказвал в последния момент.

„След всичко казано дотук, вярваме, че обществото ще съумее да направи своите изводи за истината, държейки сметка, че Народният театър „Иван Вазов“ винаги е бил и ще бъде общонационална културна институция – завършва изявлението. – В последните пет години на сцената на Народния театър поставят режисьори от световна величина  – Галин Стоев и Иван Пантелеев, които се завърнаха след дълго отсъствие на българската театрална сцена, предстои премиера на световноизвестния Робърт Уилсън, предстоят режисьорски гостувания на Йерней Лоренци, Валерий Фокин, Ерик-Еманюел Шмит, разменни гостувания с Александринския театър и гостуване в Олимпийския театър в Санкт Петербург, размяна на режисьори и творчески екипи и престижни международния участия…

Вярваме, че няма да останат на заден план усилията на артисти, екипи, служители и ръководство да съхранят и развият мисията на националния културен институт да бъде духовен водач. Че няма да потънат в забрава над 50  премиери, много от които в условията на пандемия, над 70 номинации и повече от 30 награди, кампаниите „Препрочитаме Вазов“, „Театърът ви аплодира“, „По стъпките на Вазов“ и много други стойностни и дългосрочни проекти, за които сме готови да говорим, че няма да останат излъгани всички онези, които идват на нашите спектакли и няма да забравим думите на Вазов „… да работим в братски сговор, със съединени сили“…

Много бихме искали да вярваме, че всички безпочвени нападки и инсинуации ще останат в периферията на общественото внимание за сметка на това, което Народният театър „Иван Вазов“ е направил през последните години, и онова, което предстои да направи за своите верни зрители.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg