Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народният театър: Мутафчиев няма право да изнася „Духът на поета“ в чужбина

За подобно престъпление законът предвижда от 1 до 5 години затвор, пишат от културния институт

Спектакълът „Духът на поета“ е част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ от 2013 г. и е 100% продуциран от Народния театър. - Народният театър: Мутафчиев няма право да изнася „Духът на поета“ в чужбина

Спектакълът „Духът на поета“ е част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ от 2013 г. и е 100% продуциран от Народния театър.

Христо Мутафчиев не е имал никакво законово право да изнася спектакъла „Духът на поета“ пред българските зрители в чужбина. Това става ясно от писмо, публикувано в профила на Народния театър „Иван Вазов“ във Фейсбук. В него се посочва, че спектакълът е изцяло продуциран от културния институт и не е било искано или давано разрешение той да се играе другаде оттам, нито пък да се изменя – което се е случвало неколкократно. За едно от нарушенията на Мутафчиев, според Наказателния кодекс, той може да бъде осъден на до 5 години затвор.

„Спектакълът „Духът на поета“ е част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ от 2013 г. и е 100% продуциран от Народния театър. Правата по пиесата и режисурата са отстъпени изцяло на Народния театър от съответно Стефан Цанев и Маргарита Младенова“, се казва в позицията от института.

От Народния пишат, че гастролите са се осъществявали без съгласието му и без надлежното му уведомяване, а в рекламните материали за привличане за публика той дори не е бил посочван като продуцент – като такъв се е изписвал Съюзът на артистите в България.

Друго от изброените престъпления е, че не е упоменато името на режисьора на „Духът на поета“ Маргарита Младенова, а също така е била видоизменяна материалната среда на спектакъла – предмет на авторското право на сценографа Даниела Олег Ляхова и на Младенова.

Вижте още: ТРЕТИ МАРТ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА С „ДУХЪТ НА ПОЕТА“

От най-големия театър у нас добавят още, че с цялото деяние Христо Мутафчиев всъщност нарушава и Устава на собствения си Съюз на артистите, в който се казва, че организацията защитава авторските права на творците в България.

В последните седмици редица театрали у нас изразиха недоволството си от Мутафчиев и призоваха той да подаде оставка от САБ. Първи това направиха от Народния театър, а подкрепа дойде от техни колеги актьори от Шумен, Русе, Велико Търново, както и от театър „Българска армия“ в София.

Призивът дойде като отговор на изказвания на Христо Мутафчиев за откритите сцени, в които са заплашени да се превърнат няколко български културни института, както и за негови квалификации за идване на „мечките“ по тези сцени.

Вижте още: ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: КОЛЕГИ, ПРИЕМЕТЕ ИЗВИНЕНИЯТА МИ

По-късно Мутафчиев се извини за „непремерените“ си думи и увери, че нито той, нито който и да е някога е мислил за закриване на театри, а напротив – че цялата театрална система трябва да съществува в най-добрия си вид, за да работят и творят колегите му по места и сцени.

Предлагаме ви пълния текст на откритото писмо на Народния театър за „Духът на поета“.

Спектакълът „Духът на поета“ е част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ от 2013 г. и е 100% продуциран от Народния театър. Правата по пиесата и режисурата са отстъпени изцяло на Народния театър от съответно Стефан Цанев и Маргарита Младенова. Според Закона за авторското право и сродните му права този спектакъл е собственост на Народния театър. Участия извън сцената на Народния театър, без предварителното изрично съгласие на Народния театър, е престъпление по смисъла на чл. 172а, ал. 1 и ал. 3 от Наказателния кодекс на Република България (Особена част. Глава 3. Раздел VII. Престъпления против интелектуалната собственост) и се наказва с лишаване от свобода до пет години (или от една до шест години) и глоба до 5000 лв. (или от 3000 до 10000 лв.).

Спектакълът е гастролирал няколкократно в чужбина без предварителното съгласие на Народния театър и без надлежното му уведомяване. Зрителите на тези представления в чужбина са заплащали билети. Съюзът на артистите в България не е продуцент на спектакъла, а е упоменат като такъв в рекламни материали за привличане на публика, което е престъпление по смисъла на чл. 173 и чл. 174 и на чл. 209 от Наказателния кодекс (Особена част. Глава 3. РазделVII. Престъпления против интелектуалната собственост; и Глава 5. Раздел IV. Измама). Името на режисьора на спектакъла не е упоменато, което отново е престъпление по смисъла на чл. 172а и чл. 173 от НК. При тези незаконни гастроли материалната среда на спектакъла дори е видоизменяна – подмяна на сценографията и зрителното пространство, за което е режисиран спектакълът – което също е предмет на авторско право на сценографа Даниела Олег Ляхова и на режисьора Маргарита Младенова, което право е отстъпено на Народния театър с договор от неговите притежатели. Тази подмяна отново е престъпление според НК.

С това деяние Христо Мутафчиев е също в грубо нарушение на чл. 4, т. 4.9. от Устава на собствения си Съюз на артистите в България, в който член се твърди, че САБ защитава авторските права на творците в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg