Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Народният театър предлага ново арт пространство на открито: Пасаж „Иван Вазов“

Съоръжение за събития на открито, което да бъде използвано от всички изкуства

Визуализация на проекта за Пасаж „Иван Вазов“ - Народният театър предлага ново арт пространство на открито: Пасаж „Иван Вазов“

Визуализация на проекта за Пасаж „Иван Вазов“

Народният театър „Иван Вазов” предлага проект за интерактивно арт пространство на открито. Съоръжение, наречено „Пасаж „Иван Вазов”, да бъде изградено по протежение на ул. „Иван Вазов” в отсечката от ъгъла с ул. „Бенковски” до ъгъла с каса „Юг” на театъра на приблизително 1200 кв. м.

Проектът е част от предложенията по програмата „София избира” на Столична община, която ще класира идеите според реакцията на столичани. За 38-те проекта ще се гласува онлайн между 1 и 30 ноември 2020 г.

Идеята на екипа на театъра е това пространство да се превърне в модерна арт платформа за различни изкуства – театър, музика, балет, кино… Един от акцентите в програмата ще бъде свързан с най-голямото външно събитие на Народния театър – „Театър пред театъра“. Самите граждани също ще могат да дават предложения какво биха искали да се случва в този своеобразен паноптикум.

Визуализация на проекта за Пасаж „Иван Вазов“

Като визия пасажът обединява шест панела с огледална повърхност, които наподобяват театрална кулиса, а отворите им – портала на сцената. Всеки един отвор е по-голям и предходния, за да може да се създаде илюзията за перспектива. Конструкцията завършва с огледален модул с кубична форма. Абсолютно тъмен отвътре, кубът сам по себе си е символ на сценичната кутия. Средата в него, в която са видими елементи от сценичен декор и реквизит, ще „оживява“ благодарение на приложение за добавена реалност, чрез което ще се създаде виртуален сюжет на представление.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Всеки един от панелите също е огледален и така цялото пространство се превръща в активна форма на комуникация, където зрители и минувачи споделят преживяването в своеобразен визуален и емоционален колаж. Философията на огледалните повърхности е да даде възможност на пространството да се впише естествено, а не да нарушава градската среда със сградата-паметник на културата на Народния театър.

Проектът е замислен по начин, който ще позволи да се използва по различно време на годината и съобразно климатичните условия, благодарение на прозрачния си покрив и подвижни странични крила.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах