Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Народният театър сe готви да излезе пред публика

Трупата с летни спектакли за 40 зрители в задния двор, а в края на август започва „Театър пред театъра“

Новата сцена за летните спектакли на Народния театър вече се строи в задния двор на сградата. Снимка: Площад Славейков - Народният театър сe готви да излезе пред публика

Новата сцена за летните спектакли на Народния театър вече се строи в задния двор на сградата. Снимка: Площад Славейков

По-малко от месец остава до първата среща на Народния театър с публиката след карантината. На 10 юни започват серия от камерни спектакли на открито в задния двор на сградата. Двете широки тераси за ВИП гости ще бъдат използвани за срещи с творците от трупата, а наесен предстои поредното издание на „Театър пред театъра“. Всички тези инициативи са в съответствие с последните заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, според които събитията в сценичните изкуства могат да се провеждат само на открито и в никакъв случай в зали с климатик.

„Отдавна обмисляме възможности, за да сме подготвени, когато дойде моментът – сподели пред „Площад Славейков“ директорът на театъра Мариус Донкин. – Готови сме с най-различни варианти – и като репетиции, и като представления. Но сега работим предвид обстоятелствата. Това, че методиката се промени, ни ограничава възможностите. Затова ще използваме площадките, които имаме тук, на открито, в самата сграда. За нас е изключително важно да възстановим връзката си с публиката.“

Театър зад театъра

В задния двор на Народния предстои начинание от рода на кафе-театър, работното му заглавие е „Театър зад театъра“. Сцената вече се строи пред служебния вход и съобразно разпорежданията на здравния министър ще бъдат разположени столове за около 40 зрители. Първите редове ще бъдат с масички, ще се предлагат и напитки.

Директорът Мариус Донкин и неговият заместник Емил Марков ръководят отблизо строежа на новата сцена. Снимка: Площад Славейков

Сред заглавията, които ще влязат в извънредния афиш на Народния, са моноспектаклите „Даскал“, „Караконджул“, „Бонбон“, „Контрабас“, „Пътят на Афродита“… както и заглавието, в което играе Мариус Донкин – „Г-н Ибрахим и цветята на Корана“. Директорът планира да включи в програмата и представления с по двама актьори като „Любовникът“ и „Шърли Валънтайн“.

Началото на представленията ще бъде в 21,30 ч.

Творците от първо лице

Терасите към двете ВИП ложи ще се превърнат в терен за поредица от срещи с големите имена на театъра – актьори, драматурзи, сценографи, режисьори, композитори… Публиката ще бъде от по десетина-петнадесет души.

„Не са много, но ние не работим, за да спечелим пари, а за да върнем обратно нашите зрители, които ужасно много ни липсват“, отбелязва Мариус Донкин.

Входът към една от терасите, на които зрителите ще се срещнат с творците от Народния. Снимка: Площад Славейков

Актьорите и останалият състав на Народния театър в момента са в годишен отпуск, който обикновено трае през юли и август, а сега ще свърши около 29-30 май. След това ще работят цяло лято.

Цените на билетите

Трупата ще играе пред значително оредяла публика – според наредбата на министър Ананиев, при 30% от капацитета на мястото. Но цените на билетите в Народния няма да бъдат увеличавани – напротив, ще бъдат по-ниски.

„Състоянието на хората вече не е такова, каквото беше преди пандемията и карантината – обясни директорът на Народния театър. – Ще направим цялостна преоценка на ценовата ни политика.“

Билетите ще бъдат на цени между 10 и 20 лв.

Нов репертоар с българска класика

По време на карантината в Народния театър са преосмислили и репертоара си:

„Имахме планове за две години напред, но сега всички международни ангажименти се налага да отложим за една година по-късно – каза Донкин. – Решили сме да наречем 2020-а „Година на българската драматургия“. Ще заложим изключително на български пиеси – както за Голямата сцена, така и за камерните ни сцени, от класиката до съвременната българска драматургия. Убеден съм, че посланията ни тази година трябва да идват от класиците ни, които и в творчеството, и в живота си демонстрират изключителна преданост и любов към родината и народа си.“

Намерението на трупата да постави „Нова земя“ на Иван Вазов е под въпрос. Според плановете премиерата трябвало да бъде на 6 септември, в Деня на съединението, на открито. Но актьорският състав на спектакъла е от около 20 души и по думите на Мариус Донкин ще бъде трудно да работят заедно, спазвайки физическо отстояние:

„Емоцията на артистите не позволява дистанция от метър и половина. Знаете, артистът търси очите на колегата си, близостта му, а при нас добрата дикция означава сериозно слюноотделяне, което вече става опасно“.

Проблемите идват още при репетициите – Народният театър не разполага с достатъчно широка зала, където актьорите да репетират на безопасно разстояние един от друг.

„Все пак се надявам да не изтървем 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов, а всичко така хубаво тръгна… Но ако не можем да направим сега „Нова земя“, спектакълът ще бъде отложен поне за след година и половина.“

С една година се отлага и гостуването на Робърт Уилсън.

Театър пред театъра

В края на лятото предстои ново издание на „Театър пред театъра“. Планират го между 24 август и 24 септември.

„Желанието ни е да поканим всички софийски театри, за да отправим заедно послание за постепенен преход отвън навътре, към театрите ни, обаче финансите ни не стигат. За съжаление, няма да бъде така красиво, както е било в предишните години. Догодина ще бъде по друг начин, дай боже. Важното е да го има, да бъдем заедно с нашите зрители“, казва Донкин.

Както и в предишни издания на „Театър пред театъра“, в програмата и този път ще се включат спектакли от други трупи. Директорът на Народния има намерение да покани за участие също Софийската филхармония и фолклорния ансамбъл „Българе“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах