Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Народният театър управляван от експерт на Марешки и тото шанса

Зам.-директорът на първата трупа - „в крак с времето“ или „тото в културата“?

Цветан Стефчов Николов е на 31, завършил е Югозападния университет в Благоевград. Водещ е на тотото по БНТ, а от няколко месеца заема поста „зам.-директор на Народния театър по художествените и административните въпроси“. Снимка: Личен архив - Народният театър управляван от експерт на Марешки и тото шанса

Цветан Стефчов Николов е на 31, завършил е Югозападния университет в Благоевград. Водещ е на тотото по БНТ, а от няколко месеца заема поста „зам.-директор на Народния театър по художествените и административните въпроси“. Снимка: Личен архив

Културата у нас стои на почетна дистанция от проблемите в обществото – и за това често с право е критикувана. Намират се и редки изключения – един писател, един музикант… броят се на пръсти. В този случай обаче ще пропуснем имената им, вместо това ще изтъкнем други едни отклонения от безразличието на творците към битието на тяхната публика. Но дали и те са толкова достойни за похвала?

Млад актьор се появи в списъка с консултанти на аптечния бизнесмен Марешки в устрема му към властта. Името на артиста не е известно на широката публика, както и неговото експертно ниво и опита за годините му. Цветан Стефчов Николов е на 31, завършил е Югозападния университет в Благоевград. Водещ е на тотото по БНТ, а от няколко месеца заема поста „зам.-директор на Народния театър по художествените и административните въпроси“. Какви са мотивите Николов да получи тази позиция (заемана от Павел Васев и ред други експерти, доказали се преди да поемат управлението на Народния), актьорът обяснява лично в интервю за вестник „България Днес“:

„Изборът му [на директора Мариус Донкин] е породен най-вероятно от това, че имам добър опит в администрацията. Бил съм временно изпълняващ длъжността директор на Разградския театър, после заедно с Бойко Илиев и Сашо Урумов открихме Нов театър в НДК, там бях финансов мениджър. Ръководител отдел „Продажби“ съм бил и към Ловешкия театър, както и финансов директор на международен театрален фестивал. Сигурно затова г-н Донкин се е спрял на мен, но времето ще покаже дали съм най-подходящият му избор или не. Ето вече повече от три месеца смятам, че екипът ни се справя доста добре“.

На въпрос за опитността му съобразно възрастта му, зам.-директорът на Народния отговаря:

„Младостта порок ли е? Аз не смятам, че е така. В същото време колко да съм млад – тази година ставам на 32. Освен това съм активно действащ актьор вече 10 години, минал съм през доста театри и както казах, имам достатъчно опит и за тази длъжност, която заемам“.

Похвално е, че Народният театър смята да управлява чрез младите хора в това изкуство. И все пак това назначение не носи посланието „в крак с времето“, а „тото в културата“. А с появата на Цветан Николов и като експерт на Марешки, започваме да търсим причина и във връзката „власт-култура“.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин и неговият заместник Цветан Николов. Снимка: Agency Photogroup

Народният театър е известен с непоносимостта си към случайните хора в своя състав, а още повече в ръководството си. За да възпрепятства нездравите амбиции на една групичка кариеристи преди време, режисьорът Александър Морфов сам предложи да ръководи театъра, докато се намери достоен директор. И така – до избора на Мариус Донкин. Започвайки начело на Народния, Донкин обяви, че по-късно ще избере най-подходящите за своя екип. И ето, че сега вече е налице специалистът, избран да дава компетентно мнение за произведенията, за репертоара, за творческата заетост на актьорите, режисьорите, главния режисьор Морфов и прочие въпроси от художествено-административно естество. Компетенция, към която проявява интерес и Марешки, съветван по въпросите на културата също и от Калин Сърменов.

От такива новини – мило и драго да му стане на човек и за бъдещето на Народния театър (с подобни експерти), и на културата (когато Марешки влезе във властта)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах