VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Народният театър започва 2021-а с „Плач на ангел“ от Стефан Цанев

Най-малко 10 нови заглавия в афиша на първата трупа догодина

Снимка: Площад Славейков - Народният театър започва 2021-а с „Плач на ангел“ от Стефан Цанев

Снимка: Площад Славейков

Поне 10 премиери за 2021 г. обещават от Народния театър. Плановете на трупата бяха обявени днес на онлайн пресконференция от директора на трупата Мариус Донкин, в която участваха и режисьорката Диана Добрева, и драматургът Юрий Дачев.

До края на сезон 20/21 театърът ще има най-малко шест премиери, въпреки ограниченията, наложени от пандемията, заяви Донкин.

Две от планираните за първата половина на 2021 г. заглавия са посветени на 100-годишнината от кончината на патрона на театъра Иван Вазов. На 21 и 22 януари 2021 г. на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Плач на ангел“ на Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев.

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена е премиерата на „Двубой“ от Иван Вазов. Спектакълът под режисурата на Мариус Куркински ще бъде с участието на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

КУРКИНСКИ С „ГЛУМА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ“ ОТ ВАЗОВ

На 14 март на Голяма сцена e премиерата на музикалния спектакъл „Компанията“ с режисьор Михаил Петров. Продукцията е съвместна с Пловдивската опера. Само 11 дни по-късно – на 25 и 26 март на Камерна сцена ще видим „Бележките под линия“ – спектакъл по пиеса на драматуржката Мирела Иванова, режисиран от Катя Петрова. Участват Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева.

През април в афиша на Народния театър влиза заглавието „Пиано в тревата“, посветено на 85-годишнината от рождението на неговата авторка Франсоаз Саган.

„Нова земя“, чиято премиера бе отложена заради пандемията на два пъти през тази година, има нова планирана дата, която ще бъде в началото на май 2021 г. Спектакълът по прочутия роман на Вазов е с режисьор Бина Харалампиева и драматизация на Юрий Дачев.

През 2021 г. е планирана реализацията и на още два изключително мащабни проекта, съобщи Мариус Донкин. Режисьорката Диана Добрева ще започне на Голяма сцена репетиции на пиеса, посветена на живота и делото на Иван Вазов. Очаква се премиерата на „Балконът на Вазов“, базирана на реални документи и мемоари, да бъде през сетември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

През юни у нас трябва да започне и първият етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Робърт Уилсън, който поставя на Голяма сцена „Бурята“ от Уилям Шекспир. И тези репетиции бяха отложени през тази година заради пандемията и извънредното положение. Премиерата се очаква да бъде на 17 и 18 ноември 2021 г.

„ГИГАНТ“ ПОСТАВЯ ШЕКСПИР В НАРОДНИЯ

През есента на 2021 г., в рамките на сезон 2021-2022 са предвидени премиери и на още две камерни пиеси.

В Народния театър вече планират и 2022 г., когато предстоят важни за институцията проекти – спектакълът „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския театър и спектакъл с режисьор Валерий Фокин, чиито репетиции трябва да започнат в края на 2022 г. с премиера през 2023 г.

Амбициозните намерения на ръководството на театъра не спират дотук. В списъка с предстоящи задачи присъстват създаване на галерия за срещи, представяния и камерни концерти във фоайето на Камерната сцена; поставяне на електронни информационни табла пред централния вход, реализация на проекта за Улица на изкуствата и създаване на „Градина на Вазов”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС