Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

НАСА дава $35 хил. за проект на тоалетна за нулева гравитация

Ще бъде използвана в следващата мисия до Луната

По-малко от 20 дни имат кандидатите да създадат перфектния дизайн за тоалетна, която да се представя добре в лунни условия. Илюстрация: НАСА - НАСА дава $35 хил. за проект на тоалетна за нулева гравитация

По-малко от 20 дни имат кандидатите да създадат перфектния дизайн за тоалетна, която да се представя добре в лунни условия. Илюстрация: НАСА

НАСА обявява предизвикателството „Lunar Loo“ (Лунна тоалетна) за дизайн на космическа тоалетна. Тя трябва да може да функционира както в условия на нулева гравитация, така и при лунните особености (където обектите са около шест пъти по-леки отколкото на Земята).

„Астронавтите  ще ядат и пият, и това ще доведе до уриниране и дефекация в безтегловност и лунна гравитация – се чете в обявлението за предизвикателството, където може да се открият и насоки за размерите и капацитета на тоалетната. – Докато астронавтите са в кабината или извън космическия си костюм, те ще се нуждаят от тоалетна със същите особености, каквито имат тези на Земята.

Уточнява се обаче, че въпреки че ще трябва да върши същата работа, космическата тоалетна трябва да бъде по-малка и по-лека от тези, които се използват в Международната космическа станция, защото ракетата, която ще лети към Луната, трябва да е максимално олекотена. Нужниците, които в момента летят в Космоса, тежат 54 кг, а целта, която трябва да бъде постигната за лунната ракета, е 31 кг. Освен това капацитетът им трябва да бъде компресиран със 70%. За сравнение, пишат от НАСА, тоалетните, с които всеки разполага в дома си, тежат между 30 и 60 кг, но трябва да се има предвид, че една космическа тоалетна се нуждае от много повече компоненти.

Наградата за дизайна, класиран на първо място, е 20 хил. долара. Второто място ще получи 10 хил. долара, третото – 5 хил. Има и „Джуниър награда“, която ще оценява само проектите на дизайнери под 18 г. Печелившите дизайни там ще получат „публично признание“ и награда с логото на НАСА. Готовите проекти може да се подават тук.

Предизвикателството приключва на 17 август, като се отбелязва, че „бонус точки ще носят дизайните, които могат да задържат повръщано, без да се налага астронавтът да пъха главата си в тоалетната“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах