НАСА: Димът от пожарите в Австралия прави пълна обиколка на Земята

Ако температурата на планетата се качи с 3 градуса, огненото бедствие в страната ще се превърне в „нормално явление“, предупреждават учени

Кадър с дима от пожарите в Австралия през погледа на астронавтите от Международната космическа станция. Снимка: НАСА - НАСА: Димът от пожарите в Австралия прави пълна обиколка на Земята

Кадър с дима от пожарите в Австралия през погледа на астронавтите от Международната космическа станция. Снимка: НАСА

Димът от горските пожари в Австралия скоро ще обиколи Земята и ще се върне в началната си точка, предупреждават учени от НАСА. На източния бряг на континента от месеци бушуват неконтролируеми огнища, а пушекът от тях се разпространява над Тихия океан. В дните след Нова година димът прекоси Южна Америка и към 8 януари бе преминал през „половината Земя“, пише Би Би Си.

Очакванията на учените са, че пушекът ще направи поне една пълна обиколка около Земята. В момента пожарите в страната продължават, отнели са живота на 28 души и са изпепелили повече от 2 хил. домове. Според експерти мащабът на бедствието се дължи на климатичните промени. Пламъците са толкова силни, че са изпратили дим чак до стратосферата, на 17,7 км от повърхността на планетата, а той предизвиква „необичайно висок“ брой гръмотевични бури на други територии.

Веднъж попаднал в стратосферата, димът може да пропътува хиляди километри от източника си, влияейки на атмосферните условия по цял свят“, обясняват от НАСА.

В момента учените изследват ефекта от дима на такава височина – дали охлажда или затопля атмосферата. Със сигурност обаче влияе на качеството на въздуха – пушекът е изменил цвета на небето в Южна Америка и оцвети снега по върховете на планините в Нова Зеландия.

Големи австралийски градове като Сидни, Канбера и Аделаида също се наложи да се справят с вредно за здравето качество на въздуха. Вече втори ден жителите на Мелбърн дишат опасно замърсен от пожарите въздух. В източната част на континента все още има над 100 активни огнища, но дъждовете в последните дни и по-ниските температури помогнаха за овладяването на стихията.

Междувременно учени от Център „Хадли“ към Националната метеорологична служба на Великобритания, ръководени от проф. Ричард Бетс, са изчислили, че ако световната температура се повиши с 3 градуса по Целзий, пожари като тези в Австралия ще станат „нормално явление“. Изследването е показало пряка връзка между климатичните промени и повишената честота на природните бедствия. 2019-а е била най-сухата и топла година за страната.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg