POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НАСА колонизира Марс до 25 години

През 30-те на Червената планета ще живеят и работят напълно независими от Земята хора

В предстоящите десетилетия агенцията ще продължи да събира информация от експерименти на борда на Международната космическа станция. - НАСА колонизира Марс до 25 години

В предстоящите десетилетия агенцията ще продължи да събира информация от експерименти на борда на Международната космическа станция.

Хора ще живеят и ще работят на Марс в напълно независими от Земята колонии до 30-те години на XXI век, заявиха от НАСА. Американската космическа агенция публикува в петък плана си за установяване на постоянни поселения на Червената планета – и в детайли изложи намеренията си да създаде съоръжения, годни за живеене в космоса, които да подействат като трамплина към Марс. В документа се посочва, че мисията е „историческа“ и е подобна на ранните заселници в Америка, както и на кацането на Луната.

„Както и с програмата „Аполо“, ние се впускаме в това пътуване в името на цялото човечество – гласи текстът от НАСА, цитиран от британския „Дейли Телеграф“. – В следващите няколко десетилетия ще предприемем стъпки в посока установяването на човешко присъствие отвъд Земята.“

Агенцията търси капацитет за хората да работят и да живеят устойчиво далеч от родната си планета за продължителни периоди от време – тъй като всяко пътуване до Марс ще отнеме месеци и ранното завръщане не е рентабилен вариант. Според НАСА усилията, полагани днес и през следващото десетилетие, ще положат основите на независимостта на Земята и за постоянното присъствие на човека в космоса.

В предстоящите десетилетия агенцията ще продължи да събира информация от експерименти на борда на Международната космическа станция – дали екипажът може да живее в космоса без здравословни проблеми вследствие на радиацията или ефектите от микрогравитацията.

В момента времето, което астронавтите могат да са извън Земята, е ограничено заради опасения, че космическата радиация причинява рак. Много от тях също така след завръщането си се нуждаят от очила заради напрежението на микрогравитацията върху оптичния нерв. Съществуват още страхове от ускорено развиване на деменция или придобиване на проблеми с плодовитостта.

Повърхността на Марс.

Повърхността на Марс.

Първите експерименти извън Международната космическа станция ще се проведат около Луната – преди мисията да се впусне по-далеч. Финалните фази на проекта предвиждат хора да бъдат изпратени в орбита около Марс или някой от спътниците му преди космонавти да се приземят на самата повърхност на Червената планета и да установят колонии чрез модулна архитектура и 3D принтиране.

Проби от Марс се вземат вече от 40 години – чрез различни апарати, най-известният от които „Кюриосити“, а НАСА ще продължи да изпраща нови машини в предстоящите десетилетия, за да придобие повече информация за планетата пред човешко кацане там. Наскорошни открития показаха, че там има течна солена вода, което би могло да е предпоставка за наличието на живот. Налице са още следи от речни корита и древни пресъхнали езера.

Американската космическа агенция обаче може и да бъде изпреварена в намеренията си да колонизира Марс – проектът „Марс Едно“ на нестопанска организация, базирана в Холандия, планира да изпрати с еднопосочен билет първите хора на Червената планета през 2027 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90