Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НАСА: Прах от Сахара храни дъждовните гори в Амазония

Нищо на планетата не е случайно - ветрове от Африка носят плодоносен прах до джунглите на Южна Америка

Жълто-кафявият прах от Африка лети в атмосферата на път за Южна Америка. Снимка: НАСА  - НАСА: Прах от Сахара храни дъждовните гори в Амазония

Жълто-кафявият прах от Африка лети в атмосферата на път за Южна Америка. Снимка: НАСА

Какво свързва най-горещата пустиня с най-голямата тропическа дъждовна гора на Земята? Учени от НАСА доказаха как нищо на планетата не е случайно – сателитът Калипсо на американската космическа агенция засне как жълто-кафяви облаци прах от Сахара се носят през Африка и достигат до джунглата на Амазония в Южна Америка. 

Транатлантическото пътешествие е предизвиквано от силни ветрове, които вдигат прах от пустинята, носят го над океана и утихват след 1600 мили над дъждовните гори край река Амазонка.

Уредите на НАСА за пръв път успяват да заснемат триизмерно пътуването на пясъка по въздуха. Учените са измерили не само обема на праха – 182 млн. тона, изчислили са и какво количество фосфор се издига отвъд облаците от зелените води на езерото Чад в падината Боделе в Африка и се носи до Амазония, за да подхрани растенията – 22 тона годишно! Хранителните вещества, идващи от Чад, са в недостиг в почвите на дъждовните гори, затова доставяният по въздуха фосфор и други минерали от Африка са жизнено важни за Амазония.

От пътуващите 182 млн. тона прах 43 млн. тона продължават полета си и стигат до Крабибския басейн.

Вижте подробности във видеото:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg