Софийска филхармония МЕГАБОРД

НАСА призна съществуването на извънземни обекти край нас

На специална пресконференция космическата агенция обяви нов подход към НЛО – вече се търсят потвърждения

„Летящите чинии“ изглеждат така само в човешкото въображение. Снимка: Уикипедия - НАСА призна съществуването на извънземни обекти край нас

„Летящите чинии“ изглеждат така само в човешкото въображение. Снимка: Уикипедия

От 144 доклада на военни пилоти за странни небесни явления, направени от 2004 до 2021 г., само един е получил логично обяснение. Това се казва в доклад на Пентагона от 2021 г., огласен вчера на открита пресконференция на ръководството на американската космическа агенция НАСА, съобщава Би Би Си.

Специалната група към НАСА, която има за задача да изучава така наречените „непознати въздушни явления (НВЯ)“, преди наричани НЛО, е създадена през юни 2022 г. „Непознати въздушни явления“ е нов термин, който се отнася до обекти или произшествия в небето, под водата или в Космоса, неподлежащи на идентифициране и обяснение от научна гледна точка. Специалната група за НВЯ е разказала, че досега са проучени повече от 800 съобщения, от които много могат да бъдат обяснени, но някои остават загадка.

Всеки месец постъпват сигнали за от 50 до 100 загадъчни на пръв поглед явления“, заяви на пресконференцията Шон Къркпатрик, директор на управлението за разгадаване на аномалии във всички области към Министерството на отбраната на САЩ.

По негови думи истинските аномалии са между 2 и 5 процента от общата база данни. От НАСА не изключват тези обекти наистина да имат извънземен произход.

Данните, свързани с НВЯ, са трудни за интерпретация и лесни за изкривяване, казват от НАСА. Председателят на специалната група по „непознати въздушни явления“ Дейвид Спергел разказа за необичайна поява на радиовълни, регистрирани от изследователи в Австралия.

Тези вълни наистина имаха странна структура. Хората не можеха да разберат какво става. По-късно забелязаха, че се появяват основно по време на обедната им почивка“, казва Спергел.

Оказало се, че чувствителните уреди улавяли сигнали от микровълновата печка, в която учените затопляли обяда си.

Скот Кели, бивш астронавт и дългогодишен пилот, разказа история за една оптическа илюзия. Той и вторият му пилот летели недалеч от Вирджиния Бийч и колегата му бил убеден, че са минали край НЛО. Кели не забелязал нищо, но решили да прелетят отново, за да се убедят. Оказало се, че в небето срещу тях стои… Барт Симпсън от сериала „Семейство Симпсън“. Просто някой е изпуснал огромен надуваем балон.

Дейвди Спергел подчерта, че гражданските пилоти рядко съобщават собствените си наблюдения, тъй като върху всичко, което може да влезе в графата „летящи чинии“, е наложено клеймото на срама.

Една от целите ни е да се отървем от него, защото са ни необходими висококачествени данни за решаване на важни въпроси, свързани с НВЯ“, казва той.

Някои учени вече са подложени на истински тормоз в интернет заради работата си по тази тема.

Специалистите от НАСА подчертаха, че вече е поставено началото на промяна в подхода на агенцията към изследване на НЛО и НВЯ. В продължение на десетилетия досега космическата институция се е занимавало основно с тяхното разобличаване. Предстои да се търсят потвърждения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg