Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НАСА разработва нова ракета за по-бързо пътуване до Марс

Ракетите ще развиват „рекордна скорост в дълбокия Космос“

Марсоходът „Perseverance“ прати свое „селфи“ от Марс през 2021 г. Снимка: EPA/NASA/JPL-Caltech - НАСА разработва нова ракета за по-бързо пътуване до Марс

Марсоходът „Perseverance“ прати свое „селфи“ от Марс през 2021 г. Снимка: EPA/NASA/JPL-Caltech

НАСА ще тества ракети с ядрени двигатели, които се очаква значително да скъсят разстоянието за полет от Земята до Марс, съобщава Си Ен Ен. Американската космическа агенция ще си партнира с DARPA към Министерство на отбраната на САЩ и планира да демонстрира новите ракети до 2027 г.

Ракетите с ядрено топлинно задвижване не само ще скъсят времето за евентуалното космическо пътуване, но и ще бъдат по-безопасни за хората на борда, уверяват от НАСА. Към днешна дата един полет на апарат до Червената планета отнема около седем месеца. Все още няма точни изчисления колко точно ще се скъси този период, но според Бил Нелсън от НАСА новият вид ракети ще развиват „рекордна скорост в дълбокия Космос“.

Космическата агенция вече подложи на изпитание ракетата „Артемида“, която обиколи Луната и се завърна успешно на Земята. Плановете са човечеството не само отново да стъпи на спътника, но и да стигне до Марс в следващото десетилетие. Следващата стъпка е НАСА да изпрати хора в орбитата на Луната, което трябва да се случи през 2024 г. По-нататъшните планове, които се планира да се осъществят през 2025 г., включват нов полет до Луната, този път астронавтите на борда ще слязат на повърхността ѝ и сред тях ще бъде първата жена, стъпила на Луната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90