Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НАСА с голямо откритие отвъд Слънчевата система

Космическата агенция дава пресконференция – най-вероятно за планети, на които може да има живот

Художествена импресия на това как би изглеждала HD 219134b, най-близката до нас скалиста екзопланета. - НАСА с голямо откритие отвъд Слънчевата система

Художествена импресия на това как би изглеждала HD 219134b, най-близката до нас скалиста екзопланета.

Светът е напът да научи за голямо космическо откритие. НАСА мистериозно съобщи, че в сряда от 13 часа (20 часа бълг. време) ще даде специална пресконференция за находка отвъд Слънчевата система.

Космическата агенция обяви, че тайнственото събитие „ще представи нови открития за планети в орбита около звезди различни от Слънцето – т.нар. екзопланети“. Загадъчният анонс създава надежди, че НАСА ще даде детайли за небесни тела, на които би могло да има живот.

Пресконференцията ще е на 22 февруари от 13 часа нюйоркско време и ще бъде предавана на живо по телевизията на НАСА и на сайта на агенцията. Въпреки че оттам не дават никакви допълнителни подробности за естеството на събитието, се потвърждава, че на него ще говорят и учени от телескопа „Спицер“, посочва „Дейли мейл“.

Телескопът „Спицер“ търси чрез инфрачервени лъчи преминаващи екзопланети. До момента апаратът е помогнал да се очертаят и характеризират множество такива, включително и с детайли за планетарни атмосфери.

През 2015 г., в сътрудничество между „Спицер“ и италианския телескоп „Галилео“, разположен на Канарските острови, бе открита най-близката до Земята известна скалиста планета – HD 219134b, на 21 светлинни години от нас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах