НАСА сключи четири договора за по $1 за събиране на проби от Луната

Четири компании ще изпратят свои луноходи в близките години

Астронавтът Харисън Шмит от „Аполо 17“ взема проба от лунната повърхност през 1972 г. Снимка: НАСА - НАСА сключи четири договора за по $1 за събиране на проби от Луната

Астронавтът Харисън Шмит от „Аполо 17“ взема проба от лунната повърхност през 1972 г. Снимка: НАСА

НАСА ще плати на четири компании по 1 долар, за да съберат проби от лунната повърхност. Колорадската фирма „Лунар аутпост“, калифорнийската „Мастен Спейс Системс“, токийската „Айспейс“ и европейското ѝ дъщерно дружество са спечелили партньорството с Американската космическа агенция след надпревара с няколко конкурентни фирми. Четирите договора ще бъдат подписани като част от нискобюджетната програма на НАСА за събиране на ресурси от Луната.

Четирите долара на НАСА означават, че четирите компании трябва да сами да съберат лунна почва, която е между 50 и 500 грама и след това да я предадат на държавната агенция. Към това те ще трябва да предоставят още визуални доказателства и други данни, които са успели да съберат.

Първата мисия, на „Лунар аутпост“, ще се отправи към Луната през 2023 г., съобщава говорител на компанията. Фирмата специализира в роботиката, но трябва да събере камъни от лунния Южен полюс.

Очевидно не сумата на договора е това, което привлича компаниите към Луната. Очаква се техните проби да доведат до много научни открития и ползи. Компаниите вече преговарят с „Блу Ориджин“ на Джеф Безос и други аерокосмически производители за уреждане на детайлите за мисията в Космоса.

Договорените от НАСА суми ще бъдат изплатени на три етапа. 10% от тях при подписването на договора, още 10%, когато компаниите изпратят космическите си роботи на Луната и останалите 80%, когато държавната агенция потвърди, че компанията наистина е събрала материал от лунната повърхност. Тоест въпросният долар ще бъде преведен на компаниите на три вноски, две на стойност от 10 цента и една от 80 цента.

Новината от НАСА идва, докато Китай вече е напреднал в мисията си за събиране на лунни проби. В момента лунохода „Chang’e-5“ вече се връща към Земята, носейки ценния материал.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах