Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НАСА: Слънчеви бури са отнесли атмосферата на Марс (видео)

Преди 4 млрд. години Червената планета е била обитаема, но днес е студена и суха пустиня

Художествена възстановка на слънчева буря срещу Марс и изтласкването на атмосферата на планетата към открития космос.  - НАСА: Слънчеви бури са отнесли атмосферата на Марс (видео)

Художествена възстановка на слънчева буря срещу Марс и изтласкването на атмосферата на планетата към открития космос.

На Марс някога е имало атмосфера, подходяща за живот на повърхността, но заради мощни слънчеви бури тя е била отнесена, сочат нови разкрития на НАСА за Червената планета. Изследването дава отговор на въпроса като тя се е превърнала в сухата и студена пустиня, която е днес.

В ранната си история, преди около 4 милиарда години, Марс е бил много по-топъл и влажен – и далеч по-обитаем. Но от един момент е започнал интензивно да изсъхва и е станал много по-студен, заради което и възможността за живот е станала минимална, ако въобще съществува.

Космическият апарат „Мейвън“ е открил, че йони са „напускали“ планетата много по-бързо по време на слънчеви изригвания. Сондата е заснела подобно събитие през март тази година – когато огромен масив е бил изтласкан от Червената планета в открития космос.

За разлика от Земята, Марс няма магнитни полюси, които да предпазват атмосферата му. Така и планетата е далеч по-уязвима на високоенергийните излъчвания на газ и магнитни частици от Слънцето.

Вижте компютърна симулация на описаните от НАСА явления:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90