СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наш филм тръгва по кината в Германия

За ролята си в "Съдилището" Асен Блатечки получи "Златна роза" за най-добра мъжка роля. - Наш филм тръгва по кината в Германия

За ролята си в "Съдилището" Асен Блатечки получи "Златна роза" за най-добра мъжка роля.

Български филм ще бъде пуснат по кината в Германия, веднага след като излезе на екран в България. „Съдилището“ ще се появи в 60 салона в страната на Меркел в края на месец март. А у нас ще излезе на 21 ноември. Само преди по-малко от половин месец лентата грабна голямата награда на кинофестивала „Златна роза“ във Варна, а за ролята си във филма Асен Блатечки спечели наградата за най-добър актьор. 

Преди дни „Съдилището“ беше представен на фестивал в град Хоф пред собственици на киносалони. След третата прожекция продуцентът и режисьор Стефан Командарев получил предложението.

„Не сме очаквали толкова голям интерес от кината в Германия, – казва той. – Фактът, че ще сме на 60 екрана, ни прави изключително щастливи. Още на предварителните прожекции там видяхме, че зрителите харесват филма. Немският ко-продуцент Александър Рис не беше на себе от радост и не спираше да повтаря как никога не е очаквал чак толкова добро посрещане от публиката и специалистите“.

В Германия са снимани някои от сцените с Асен Блатечки във филма. „Никога няма да забравя транспортирането на всевъзможни български неща от бита, които са чужди и направо неоткриваеми в Германия – като нанизи тютюн и сушени чушки. Един от най-забавните моменти остава пресъздаването на родна провинциална попфолк дискотека с танцуваща в нея масовка от германци“, разказва Командарев.

„Съдилището“ е заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център, БНТ, Програма „Медия“ на ЕС, Филмов фонд на Съвета на Европа EURIMAGES, Регионален филмов фонд МДМ – Германия, Регионален филмов фонд Medienboard Berlin Brandenbourg – Германия, Македонски филмов фонд, Хърватски Аудиовизуален център, Югоизточна Европейска кино мрежа и редица големи частни компании.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС