Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Наш Луцифер на гастрол в Рим

Платното от Националната галерия е част от изложба за 700-годишнината от смъртта на Данте

В Рим вече тече рекламната кампания и българският „Луцифер“ гледа от постерите, разлепени по автобусите на градския транспорт. Снимка: Национална галерия/Йоана Тавитян - Наш Луцифер на гастрол в Рим

В Рим вече тече рекламната кампания и българският „Луцифер“ гледа от постерите, разлепени по автобусите на градския транспорт. Снимка: Национална галерия/Йоана Тавитян

„Луцифер“, едно от най-ценните живописни произведения в колекцията на Националната галерия, отново напусна Квадрат 500 – този път за да пътува до Рим. Картината на Франц фон Щук ще бъде сред атракциите в изложбата „Ад“ в римската галерия „Scuderie del Quirinale“. Експозицията в италианската столица е посветена на 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери, откриването е на 15 октомври.

Международният проект е куриран от Жан Клер и ще обърне внимание на значението на иконографията в света на изкуството и концепцията за ада и проклятието от Средновековието до наши дни. Водени от Дантевите стихове, посетителите са поканени да прекосят ужасяващите кръгове на ада и разкъсващите видения, представени от художници от всички епохи. Пътешествието започва от Средновековието, преминава през ренесансови и барокови произведения и стига до психоаналитичните тълкувания на ада и рая от новото време.

Пътуването през ада неизменно ще предизвика и паралели с горния свят – лудост, отчуждение, война, изтребление. След кулминацията на злото, изложбата все пак ще остави посетителите си с идеята за спасението с един от стиховете на Данте:

„излязохме тогава в ширните простори
и пак видяхме светлите звезди“.*

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Подбраните произведения в изложбата са над 200 и идват от повече от 80 големи музея, публични и частни колекции. Освен от България, творбите са изпратени още от Ватикана, Франция, Обединеното кралство, Германия, Испания, Португалия, Белгия, Швейцария, Люксембург.

„Луцифер“ е купен от ателието на Фон Щук от младия тогава български княз Фердинанд. Платното влиза в дворцовата колекция до 1930 г., когато е предадено от цар Борис ІІІ на Народния музей (ядрото на българските музеи). По-късно то е прехвърлено във фонда на новооснованата Национална художествена галерия, а оттам, през 1985 г. попада в експозицията на откриващата се Галерия за чуждестранно изкуство.

Франц фон Щук, „Луцифер“, 1890-1891 г. Снимка: Национална галерия

„Луцифер“ принадлежи към т. нар. „тъмно-монументален“ период от живописта на известния немски символист Фон Щук и представя едно от често срещаните в творчеството му изображения на „човека-демон“. За монументалното въздействие на картината допринасят внушителният формат на платното, както и мрачните сиво-сини тонове.

Франц фон Щук (1863 – 1928), приживе наричан „Принцът на художниците“, е един от основоположниците на Мюнхенския сецесион. Той е сред знаковите фигури в западноевропейската живопис от края на XIX век. Бил е особено пристрастен към религиозно-мистичните сюжети и представянето на герои и божества от античната митология. Освен „Луцифер“, сред най-известните му картини са „Грехът”, „Войната”, „Пророкът”, „Изкушение”, „Разпятие”. Негови картини притежават Националната галерия за модерно изкуство в Рим, музеят „Ван Гог” в Амстердам, Мюнхенската пинакотека, „Ермитажът” в Санкт Петербург.

Изложбата „Ад“ може да бъде разгледана в Рим до 9 януари 2022 г.

Вижте още: ПОТОМЪК НА ДАНТЕ ИСКА ДА ОЧИСТИ ИМЕТО МУ 700 Г. СЛЕД СМЪРТНАТА МУ ПРИСЪДА


* Преводът е на Константин Величков. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах