Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нашествието на Тобайъс Мензис продължава в „Ужас“

Актьорът от „Игра на тронове“, „Короната“ и „Друговремец“ изскочи с главна роля в още един високорейтингов сериал

Киърън Хайндс и Тобайъс Мензис в кадър от „Ужас“ - Нашествието на Тобайъс Мензис продължава в „Ужас“

Киърън Хайндс и Тобайъс Мензис в кадър от „Ужас“

Британският актьор Тобайъс Мензис се появи в още един високорейтингов сериал след „Короната“ и „Друговремец“ и „Игра на тронове“. На 25 март тръгна „Ужас“ (по едноименната книга на Дан Симънс) и неговото име е първо в списъка с актьорите.

„Ужас“ (The Terror) идеално се вписва в формата минисериал – търсене на неизвестното в десет епизода, които преобразуват реални факти в история със свръхестествени елементи. Крайната дестинация, уви, не е особено оптимистична, но концепцията е такава, че пътят дотам все пак е доста интересен, съобщава Си Ен Ен.

„Ужас“ е базиран на истинската история за два британски бойни кораба, изпратени през 40-те години на XIX век да търсят арктическия Северозападен проход, който свързва Атлантическия и Тихия океан – но изчезват безследно. Дан Симънс превръща този исторически факт в роман (от близо 800 страници), в който двата кораба „Ужас“ и „Еребус“ стават пленници на леда отвъд Арктическия кръг, а екипажите им трябва да се борят със студа, глада, болестите и падащия морал. Но има и нещо по-ужасно – моряците са превръщат в плячка на свръхестествено същество.

Корабът „Ужас“ в плен на ледовете

Главните роли в тази продукция на Ридли Скот се изпълняват от Тобайъс Мензис, Киърън Хайндс („Игра на тронове“) и Джаред Харис („Короната“). Сериалът е сниман в Будапеща, а усещането за пълна изолоция и изоставеност на края на света е предадено много добре. В „Ужас“ (двусмисмисмлено заглавие, защото така се казва и единият от двата кораба) има кратки бягства от клаустрофобичното изолация, в оскъдните сцени с връщане в миналото на героите, колкото да се запознаем с някоя важна биографична подробност.

Първите два едночасови епизода бяха излъчени на 25 и 26 март и получиха доста високи рейтинги в IMDb  – 8.8 и 8.9. Третият ще бъде показан на 2 април. Останалите епизоди ще бъдат излъчвани всеки понеделник, а след това могат да бъдат свалени или стриймвани от Amazon или Google Play.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах