POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наследничката на Бокова в ЮНЕСКО: обича френското кино, мрази банките

Французойката Одри Азулай, осигурила след години финансови рестрикции повече пари за културата в страната си, поема организацията в трудни времена

Когато встъпи в длъжност през ноември, пред Одри Азулай стои трудна задача – тя поема ЮНЕСКО в може би най-трудния момент в историята на организацията. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Наследничката на Бокова в ЮНЕСКО: обича френското кино, мрази банките

Когато встъпи в длъжност през ноември, пред Одри Азулай стои трудна задача – тя поема ЮНЕСКО в може би най-трудния момент в историята на организацията. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Французойка от марокански произход ще е новият генерален директор на ЮНЕСКО, на мястото на Ирина Бокова. Одри Азулай бе избрана в петък вечер с подкрепата на 30 от общо 58-те страни членки на Изпълнителния съвет на Организацията за образование, наука и култура към ООН, съобщават световните медии.

След избора си Азулай заяви, че държавите членки трябва „да останат съпричастни“ в организацията, а не да я напускат – след като САЩ и Израел обявиха подобни планове.

„Във време на криза е нужно да сме по-съпричастни отвсякога, да търсим как да подсилим организацията и да не я напускаме“, заяви Одри Азулай.

45-годишната французойка, бивш културен министър на страната си, победи в съревнованието за поста на Бокова катарския кандидат Хамад бин Абдулазис ал Кауари. Решаваща при вота в крайна сметка се оказа подкрепата от Египет – до последно не беше ясно на кого ще заложи Кайро.

Когато встъпи в длъжност през ноември, пред Одри Азулай стои трудна задача – тя поема ЮНЕСКО в може би най-трудния момент в историята на организацията, предвид желанието на САЩ и Израел да я напуснат.

Одри Азулай на кинофестивала в Кан по-рано тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Одри Азулай бе съветник по културните и комуникационни въпроси на президента Франсоа Оланд през 2014 г. През 2016-17-а тя стана и министър на културата на Франция, в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов. По време на управлението си Азулай успя да осигури увеличение на бюджета на ведомството си след години на финансови рестрикции.

Защитничка на френското кино

Азулай е родена в Париж на 4 август, 1972 г., в мароканско-еврейско семейство, идващо от Есауира – град, известен с книгите и обществената си позиция. Баща ѝ, Андре Азулай, е банкер и съветник на мароканския крал Мохамед VI, а майка ѝ – писателка.

Одри Азулай учи в Парижкия институт по политология, в Ланкастърския университет във Великобритания, а сетне и в прочутото Национално училище по администрация, където се образоват бъдещите лидери на Франция. По време на следването си Азулай работи в банковата сфера – опит, за който е заявявала, че „мрази“.

Работи известно време в Сметната палата на Франция и няколко години в различни отдели на Министерството на културата, преди да се присъедини към Националния кино център на страната – като негов финансов директор – през 2006-а.

През 2011-а става заместник-директор на организацията, което я превръща в ключов фактор за регулацията на индустрията и разпределянето на субсидиите за френското кино.

„Филмовата индустрия е това, което най-вече ме оформи професионално“, заявявала е Одри Азулай, която е известна като пламенен защитник на френското кино срещу холивудската доминация.

Азулай е една от силните жени във френското общество.

„Тя е брилянтна и отдадена жена, приятел на творците и креативността“, каза за Азулай директорът на Киноцентъра Фредерик Бреди през 2014 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90