Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Наследниците на Емил Илиев връщат титлата му „почетен гражданин“ на Община Банско

Причината - опитите на кмета да присвои от наследниците на доктора организацията на Международния джаз фестивал

Д-р Емил Илиев, певицата Хилда Казасян и кметът на Банско Иван Кадев. Снимка: Личен архив на д-р Емил Илиев - Наследниците на Емил Илиев връщат титлата му „почетен гражданин“ на Община Банско

Д-р Емил Илиев, певицата Хилда Казасян и кметът на Банско Иван Кадев. Снимка: Личен архив на д-р Емил Илиев

Споровете за Джаз фестивала в Банско между общинското ръководство и наследниците на досегашния му организатор, д-р Емил Илиев, продължават. Те са и повод за отворено писмо от д-р Таня Илиева, вдовица на починалия от Ковид през ноември 2020 г. създател на джаз форум. В писмото, адресирано до президента, премиера, министъра на културата, омбудсмана и всички медии, се разказва цялата история по присвояването на частния фестивал от общината в Банско, включително и чрез патентоване на името, без за това да бъдат уведомени наследниците.

През април 2021 г. в разговор с „Площад Славейков“ д-р Таня Илиева разказа за перипетиите около организацията на поредното 24-о издание на фестивала и за опитите то да бъде присвоено от общината.

Вижте още: СОБСТВЕНИК НА ЧАЛГА ДИСКОТЕКИ ЩЕ ОРГАНИЗИРА ДЖАЗ ФЕСТИВАЛА В БАНСКО? 

В отвореното писмо тя потвърждава своята история, като подчертава, че става дума за „кражба на интелектуален продукт“. Част от възмущението на д-р Илиева е свързано с факта, че според градското ръководство единствено Банско има права над фестивала, с което се омаловажава огромния принос на неговия инициатор, създател и дългогодишен единствен организатор – д-р Емил Илиев.

Като наследник на починалия д-р Илиев, вдовицата му заявява, че „фестивалът, който Общината ще организира заедно с избраната от него фирма това лято, не е продължение на фестивала на д-р Емил Илиев, т.е. негово 24-о издание, а Общински джаз фестивал“.

С този спор за интелектуални права фактически се слага край на едни международно признат фестивал, просъществувал почти четвърт век. В писмото си д-р Илиева заявява още, че наследниците на досегашния организатор забраняват на Община Банско да използва името му в „жалки спекулации, деклариращи почит и уважение”. Освен това, в израз на несъгласие с политиката на сегашното общинско ръководство, те ще върнат на Банско Почетния знак на града, връчен на д-р Илиев преди 14 години.

Ето и пълния текст на писмото:

Отворено писмо

От Татяна Илиева, съпруга на основателя, идеолога и дългогодишен организатор на Международния джаз фестивал в Банско – д-р Емил Илиев

С огромна тревога и загриженост искам да ви съобщя, че едно от най-емблематичните и престижни културни събития в България – Международният Джаз Фестивал в Банско, е напът да приключи своето съществуване с последното си 23 издание от 2020 г. В момента се извършва поредната кражба на интелектуален продукт – нещо, което повече не бива да бъде допускано в демократична България. За пореден път сме свидетели на грабителските и алчни амбиции на местната изпълнителна власт към създаден с огромен труд и любов престижен културен форум.

Ръководството на Община Банско иска да си присвои фестивала, което неминуемо ще доведе до неговата ликвидация. Защо нещо толкова успешно, донесло слава не само на град Банско, но и на цялата ни страна, трябва да се скандализира, да се правят опити да се изземе и да се унищожи от фрапираща некомпетентност?

В продължение на 23 години моят съпруг -д-р Емил Илиев, организираше този фестивал като негов идеолог, създател и меценат със своята еднолична фирма. Фестивалът се превърна в неизменна част от живота на семейството ни. Докторът наричаше този фестивал „своето дете“. Сблъскахме се с много трудности по организацията и утвърждаването му, търпяхме лишения от лично време, но бяхме водени от мотива той да става все по-престижен и популярен. Нашата 14-годишна дъщеря отрасна до фестивалната сцена с мечтата някой ден да замени баща си като организатор.

За съжаление, след неочакваната кончина на д-р Илиев през ноември м.г., фестивалът стана обект на апетити от различни страни. Главният претендент е Община Банско. Кметът на града – Иван Кадев, твърди, че фестивалът не е на никой друг, а на града. С това твърдение се пренебрегва огромния труд на съпруга ми, цялото му познание за интелектуалния продукт, който той създаде. Нима всеки в България може да посегне на успешния резултат от чуждия труд и да си го присвои?

Съпругът ми направи този фестивал, защото обичаше музиката и вярваше, че изкуството е начин за привличане на туристи в този хубав български край. Безспорен факт е, че д-р Илиев никога не е искал да дари фестивала на Общината в Банско, тъй като тя няма компетентността да го организира, а да е продуцент или меценат не е сред присъщите ѝ дейности. Една община, чийто местен бизнес печели от дадено събитие, има пълното основание да го подпомага финансово, заедно с останалите спонсори, така както е по цял свят, без да има претенции към него като собственик.
През февруари т.г. Общината в Банско вместо да сключи ежегодния спонсорски договор за фестивала с мен, като наследник на съпруга ми, подава заявление в Патентното ведомство да запази за себе си марката „Международен джаз фестивал Банско”.

В продължение на четири месеца ръководството на Община Банско не ни даде възможност да работим по организацията на 24-ото издание на фестивала. Предлагаха ни различни варианти, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала – ту организационен комитет, ту фондация със синекурното място „Почетен председател“ за мен. Размяна на писма и разговори без последствия ни попречиха да започнем организаторската работа. На 11 май 2021 г. вероятно медийният шум принуди общинското ръководство в лицето на г-н Кадев да ми изпрати писмо, с което потвърждава, че с нас ще бъде подписан договор за спонсорство и се очаква в срок до 21 май да изпратим проекто-бюджет и програма, за да можем след 24 май да започнем организацията на фестивала.
Ние отговорихме в срок. Но на 19 май, отново зад гърба ни, общинското ръководство подписва договор с фирма, която няма опит с организирането и провеждането на международни музикални фестивали. Разбира се, с благословията на Общинския съвет, след представяне единствено на избраната печеливша фирма – нещо, на което ние нямахме шанс да бъдем поканени.

Защо Общината предпочете да даде спонсорство не на наследниците на д-р Илиев, а на друга фирма? Защо? Дали е съвпадение, че управителката на избраната от Общината фирма е близка на заместник-кмета по икономическото развитие, образованието и духовната сфера на Община Банско?

Ние, наследниците на д-р Илиев, търсим справедливост и се надяваме, че тя ще възтържествува със започналите в страната ни промени.

Заявяваме, че фестивалът, който Общината ще организира заедно с избраната от него фирма това лято, не е продължение на фестивала на д-р Емил Илиев, т.е. негово 24-о издание, а Общински джаз фестивал. Надяваме се, че няма да бъде използвана предоставената от нас информация – презентация на фестивала, нито предложената от нас програма с български и чуждестранни изпълнители. Това би било злоупотреба както с нашето доверие, оказано на ръководството на Община Банско, така и с нашия интелектуален труд.

В представите ни, през този август в Банско трябваше да отдадем заслуженото на делото на д-р Емил Илиев и неговата успешна работа по фестивала. Но във фестивал, организиран без нас, ние, неговите наследници, забраняваме на Община Банско да използва името му в жалки спекулации, деклариращи почит и уважение. В израз на несъгласие с политиката на сегашното общинско ръководство, ще върнем на Банско Почетния знак на града, връчен на д-р Илиев преди 14 години.

Татяна Илиева,
управител на „Международен джаз фестивал Банско – Емил Илиев” ООД

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg